Connect with us

J18 & J20

Finske stjärntränaren: “Jag tror att Lukas Haudum har en bra chans att nå NHL”

– NHL är definitivt en av mina stora drömmar, säger SSK-junioren Lukas Haudum. Och enligt finske tränarlegendaren Alpo Suhonen är det ingen orimlig dröm. Tvärtom. Nu jagas 18-åringen även av andra svenska klubbar.

Hockey-VM:s division 1A, tidigare kallat B-VM, är igång och Österrike ligger tvåa efter två spelade matcher, en poäng bakom Slovenien.

Österrike är ett intressant lag, sett ur SSK-ögon, då Södertäljes stortalang Lukas Haudum, 18, finns i laget. Han kallades in till a-laget efter att säsongen i Sverige var slut och har fått göra såväl senior- som a-landslagsdebut. Inför VM blev det ett mål på tre matcher.

I VM-premiären bildade Lukas Haudum andrakedja med Andreas Kristler från Red Bull Salzburg i österrikiska högstaligan och Konstantin Komarek från Malmö i SHL.

Det har inte blivit några poäng hittills men den NHL-draftaktuelle SSK-junioren – som rankas som 105:a bland europeiska utespelare – får ändå uppmärksamhet i hemlandet.

“Lukas Haudum: Österrike nästa ishockeystjärna?” frågar sig tidningen Nachrichten.

Skärmavbild 2016-04-25 kl. 09.26.28

– Jag tror att Haudum har en god chans att nå NHL, säger väldigt erfarne Alpo Suhonen, sportsligt ansvarig i det österrikiska landslaget, till tidningen.

Suhonen blev den första europeiska huvudtränaren i NHL sedan 1940-talet när han klev in som huvudtränare för Chicago Blackhawks i maj 2000.

– Vem vet? NHL är definitivt en av mina stora drömmar. Det är en lång väg men det är nog inte så långt som jag trodde, säger Haudum själv.

Lukas Haudum är en av de juniorspelare som huvudtränare Mats Waltin vill se mer av, och det pratades om att 18-åringen skulle ta klivet upp till a-laget 2016/2017 trots att han har juniorstatus i ytterligare en säsong.

Men det togs snabbt tillbaka.

Enligt Waltin är inget a-lagskontrakt aktuellt just nu, utan det är fortsatt spel i J20-laget och chansen att täcka upp vid skador som gäller.

–Det har inte varit aktuellt att erbjuda dem A-kontrakt nu, utan det jag har menat är att de fyra spelarna är särskilt intressanta för framtiden. Men de är inte aktuella för att gå in i a-truppen just nu, sa Mats Waltin till Länstidningen tidigare, och fortsatte:

– Jag har inte pratat med dem ännu om det här, men jag har väl känt signaler av att de kanske har andra planer och vill få ett a-kontrakt redan nu med någon klubb. Det vore synd om de hade så bråttom,

Frågan är då: Kan SSK behålla Lukas Haudum, som garanterat lär ha alternativ till seniorspel på annat håll?

Haudum själv säger till tidningen Nachtrichten att han har höga ambitioner. Att spela i österrikiska högstaligan, och mer specifikt återvända till moderklubben EHC Linz, är aktuellt men först längre fram i framtiden.

– Ja, jag vill ha mer. Jag kanske kan spela i Linz igen men inte inom en överskådlig framtid. Jag har andra planer, säger han.

I samma intervju berättar Haudum att spel i Sverige är bättre för utvecklingen. Konkurrensen är hårdare i Sverige, och hockeyns status är betydligt större.

Och han kan stanna i Sverige, om än inte i SSK.

– Mitt avtal löper ut men det finns andra alternativ, även i Sverige, säger Haudum och poängterar att han trivs med livet i Sverige, där han delar lägenhet med en lagkamrat och får klara sig på egen hand och allt vad det innebär.

– Pengar är inget man tänker på i min ålder.

Andreas är skribent på Uppdragsport.se. Arbetar till vardags som journalist. Har säsongskort på K, rad 12, plats 7.

Kommentera artikeln här

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne J18 & J20