Connect with us

Hi, what are you looking for?

SSK-siffror

Ludvig Jansson – en stortalang redo att explodera.

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir mest spännande att följa. Ludvig Jansson, nyligen uttagen till Juniorkronorna, visade visserligen upp sig i A-laget redan förra säsongen men det är nu han på allvar ska försöka etablera sig på seniornivå.

Foto: David Nilsson Hamne.
Foto: David Nilsson Hamne.

Att Ludvig Jansson är en stor talang råder det knappast några tvivel om. Han tränade med SSK:s A-lag redan som 15-åring och blev uttagen till Småkronorna för att spela U18-VM i våras men blev olyckligt nog sjuk och missade turneringen. I början på augusti presenterades senaste truppen till Juniorkronorna där Jansson, född 27 december 2003, är den yngste uttagna spelaren och tidigare i år skrev han på ett två-års kontrakt med SSK.

Säsongen 20/21

Jansson gjorde som sagt debut i A-laget redan under förra säsongen och vi var många som jublade åt hans frejdiga spelstil och kyla.

En titt på statistiken visar dock att han hade det tufft med steget upp på seniornivå. Jansson fick nudda isen med SSK:s A-lag i 17 matcher och hade en istid på i snitt 07:06 per match i 5-mot-5. Nedan visas hans on-ice siffror i just 5-mot-5. Corsi, andel avslut i sektorn och andel mål tillhörde alla det nedre skiktet i SSK 20/21.

Delar man upp siffrorna och separerar offensiv och defensiv syns det väldigt tydligt var någonstans Jansson behöver förbättra sig för att bli en etablerad spelare på seniornivå men också varför så många blev exalterade över hans framfart. Nedan visas dom backar som spelade minst 100 minuter i 5-mot-5.

Med Jansson på isen var det öppna spjäll bakåt för SSK. Drygt 28 avslut i sektorn per 60 minuter mot SSK:s mål är mer än 10 avslut fler än genomsnittet i laget. På andra sidan isen var 22 avslut i sektorn framåt per 60 min när Jansson var på isen klart flest i laget. Förutom Jansson var det bara Evan Bouchard som var på isen för fler än 18 avslut i sektorn framåt per 60 minuter. Även individuellt så var Janssons 4 genererade avslut i sektorn per 60 minuter näst högst bland backarna, bara bakom Bouchard.

För att vinna hockeymatcher så måste man göra fler mål än motståndarna och för att göra det över tid krävs att man skapar fler målchanser än motståndarna. Det kan åstadkommas på flera sätt men även om vi bara har skrapat lite på ytan här så är det tydligt att antalet chanser bakåt måste ner när Jansson är på isen. Samtidigt skapas det så mycket framåt med Jansson på isen så kan avsluten bakåt bara leta sig upp på en genomsnittlig nivå eller till och med strax under så kommer målchanserna viktas över i SSK:s fördel. När dom här matcherna spelades hade Jansson nyligen fyllt 17 år och min övertygelse är att hans defensiva siffror kommer stabilisera sig i takt med att han växer till sig och blir starkare. Det är också värt att nämna att 120 minuters(Janssons totala istid i 5-mot-5) sample size inte är speciellt mycket vilket gör att siffrorna trots allt ska tas med en nypa salt.

J20 Nationell

Jag var nyfiken på hur Jansson stod sig mot fysiskt mer jämna motståndare så jag gick igenom hans matcher i J20 för att se hur hans spel var där. Jag gick igenom alla matcher förutom två som inte fanns tillgängliga och hans on-ice siffror såg ut som följande. Betänk också att Jansson var 16 år när dessa matcher spelades och således väldigt ung även i den serien.

SSK har tagit fler avslut än motståndarna med Jansson på isen men gällande avslut i sektorn och mål är det en övervikt till motståndarna. När det gäller avslut i sektorn är skillnaderna väldigt små och det i kombination med att det även här är en relativt liten sample size gör att jag inte lägger någon större vikt vid det. För målskillnaden så kan nog en del tillskrivas otur eller slumpen då en PDO på 94,7 är betydligt lägre än förväntat.

För juniormatcherna var jag egentligen mer intresserad av att titta på detaljer i Janssons spel än on-ice statistik så därför tittade jag också på hur hans spel kring blålinjerna såg ut. Det vill säga utgångar ur egen zon, ingångar i anfallszon och försvar av egen blålinje i 5-mot-5. Vill man begränsa antalet målchanser bakåt så är ju en viktig del att se till att pucken befinner sig så liten tid som möjligt i försvarszon.

Lite drygt 5 gånger per match har Jansson spelat pucken ur zon och 53% av gångerna har han gjort det med kontroll, antingen genom att passa pucken till en lagkamrat eller genom att själv åka ut med pucken över blålinjen. Eftersom det inte finns motsvarande siffror för övriga spelare kan det kanske vara svårt att värdera vad siffrorna egentligen säger. Corey Sznajder har i flera säsonger loggat alla matcher i NHL och en titt på hans siffror visar att genomsnittet för backar när det kommer till att spela sig ur zon med kontroll senaste säsongen var 34%. En back med 53% tillhör dom bättre i ligan gällande kontrollerade utgångar. Någon tycker säkert att det är märkligt att jämföra J20 serien med NHL men det är såklart inte det jag gör utan det är bara ett försök att sätta siffrorna i ett sammanhang. För försvar av egen blålinje så säger Sznajders siffror att en genomsnittlig back i NHL den senaste säsongen tillät motståndarna att ta sig in i zon med kontroll 56% av försöken i förhållande till Janssons 52%. 

När det gäller ingångar i offensiv zon så har Jansson i snitt 2 ingångar per match i 5-mot-5 med 59% av dom med kontroll. Om vi återigen jämför med siffrorna i NHL så är genomsnittet för backar 29%.

Videoklipp

Så siffrorna visar att Jansson gillar att både spela sig ur egen zon och ta sig in i offensiv zon med kontroll. En titt på videoklipp förstärker den bilden. Här en sammanställning med klipp där Jansson startar i egen zon och tack vare sin skridskoåkning, puckkontroll och förmåga att läsa spelet runt omkring sig helt enkelt blåser förbi motståndare för att flytta pucken in i offensiv zon. Jansson har tröja #83 och ha lite överseende med bildkvalitén som inte alltid är den bästa.

Video: SvenskHockey.tv

On-ice siffrorna i A-laget visade att det är defensiven som behöver förbättras för att han ska kunna kliva upp på seniornivå permanent. Även på J20 nivå fanns det tillfällen när Jansson hamnade i trubbel helt enkelt för att motståndarna var på en högre fysisk nivå men det finns enligt mig ingen anledning till oro för att han inte kommer kunna bidra defensivt när han kommer ikapp i form av styrka och fysik. Tvärtom så är han väldigt aktiv i försvarsarbetet och försvarar sin blålinje aggresivt, återigen med hjälp av sin fina skridskoåkning, och när han erövrar pucken skiftar han omedelbart fokus till offensiv för att skapa en spelvändning.

Video: SvenskHockey.tv

Det går dock inte att komma ifrån att det är när det egna laget har pucken som Jansson verkligen blomstrar. SSK:s tränare Dennis Bozic har i intervjuer under sommaren sagt att han vill att SSK ska bli bättre på att aktivera backarna i det offensiva spelet. Titta på följande klipp och påminn er om att Jansson faktiskt är en back.

Video: SvenskHockey.tv

Den gamla skolans backar bombar skott från blålinjen och även om det kan leda till högprocentschanser i form av styrningar och returer så har det egna avslutet väldigt låg sannolikhet att gå i mål och dessutom kan skott i block leda till farliga omställningar emot. Jansson tillhör den nya typen av backar som cirkluerar i offensiv zon i ett försök att hitta avslut eller pass till avslut med högre förväntat värde. Följande klipp är lite längre och visar ett byte i offensiv zon. Nu leder det inte fram till mer än någon halvchans men notera hur Jansson ständigt är i rörelse och vill vara involverad i spelet.

Video: SvenkHockey.tv

Här är ytterligare några klipp på hur Jansson jobbar i offensiv zon.

Video: SvenskHockey.tv

Det är bara en tidsfråga innan Ludvig Jansson slår igenom på allvar på seniornivå. I SSK:s första träningsmatch för säsongen placerades han ihop med Henrik Malmström och precis som vi sett tidigare i A-laget så visade Jansson prov på några individuella aktioner men han och Malmström blev också tillbakatryckta ett flertal gånger med farliga avslut emot som följd. Det återstår att se om det var en tillfällighet i första matchen eller om trenden från förra säsongen håller i sig. Kanske blir det här en se-och-lära säsong för Jansson men han har egenskaper i form av skridskoåkning och initiativrikedom som gör honom unik i SSK:s lag så jag blir inte förvånad om han spelar en betydande roll i laget redan den här säsongen. 

2 kommentarer

2 kommentarer

 1. Profilbild

  Togge

  17 augusti, 2021 at 3:38 e m

  Tack, tack, tack!

  Detta är en sån underbar artikel!

  Hoppas Ludvig får den plats och istid han behöver för att blomma.

  Hoppas också att en del (en egentligen) kan hålla tand för tunga och inte hacka på de misstag som kommer göras…

 2. Pingback: Södertälje SK: Genomgång av SSK:s trupp 21/22 – Del 1: Målvakter och backar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...

 • https:///naves21.ru/sitemap.txt
 • https:///neoanalysis.eu/sitemap.txt
 • https:///nomer3453.ru/sitemap.txt
 • https:///nrgfood.ru/sitemap.txt
 • https:///ogi.ru/sitemap.txt
 • https:///omm72.ru/sitemap.txt
 • https:///onlyx.ru/sitemap.txt
 • https:///orkestrkush.ru/sitemap.txt
 • https:///parkandpizza.ru/sitemap.txt
 • https:///partaland.ru/sitemap.txt
 • http:///pb74.ru/sitemap.txt
 • https:///photo-doc.ru/sitemap.txt
 • https:///plandge.ru/sitemap.txt
 • https:///playcool.ru/sitemap.txt
 • https:///pm3d.ru/sitemap.txt
 • https:///premiumcoach.ru/sitemap.txt
 • https:///pronetworking.ru/sitemap.txt
 • http:///prosmo3.ru/sitemap.txt
 • https:///proteinrex.ru/sitemap.txt
 • https:///pulsepharmamfgco.com/sitemap.txt
 • https:///puzzlewood.su/sitemap.txt
 • http:///redkiwi71.ru/sitemap.txt
 • https:///remkasam.ru/sitemap.txt
 • https:///romanra.ru/sitemap.txt
 • https:///scgprocess.com/sitemap.txt
 • http:///schastlivaja777.ru/sitemap.txt
 • http:///seduce-her-tonight.ru/sitemap.txt
 • https:///sergev.ru/sitemap.txt
 • https:///shinylife.ru/sitemap.txt
 • https:///shop-bks.ru/sitemap.txt
 • https://vava-innova.com
 • https://vazhapub.com
 • http://vaziriconsultancy.com
 • http://vbdxc.altervista.org
 • https://vcdb.xyz
 • http://vcreativeinc.com
 • https://vcsystems.com.au
 • https://vedatbaltaci.com.tr
 • https://vegas360.hk
 • https://veggieday.ch
 • https://veldhuisweg.nl
 • https://venchyx.org
 • https://venderecargas.info
 • https://venturedesign.me
 • https://venusultimatespa.ca
 • http://venv.com.br
 • https://vermessen.de
 • https://veroniquefremaux.fr
 • https://versatilibiza.com
 • https://versuspedia.com
 • https://vert-autis.fr
 • http://verygoodfranchise.com
 • https://vetromaniconcept.com.br
 • http://vezla.net
 • http://vhsporno.com
 • http://viaggiamo.biz
 • https://vibration.sk
 • https://vicharoo.com
 • https://vickyroadways.in
 • http://victoanatour.com
 • https://videofoto-promedia.pl
 • http://viethunggroup.net
 • https://vietkithome.vn
 • http://viking-klima-sp.si
 • http://villachangrajang.com
 • http://villatalaynaiharn.com
 • https://vintagevirus.nl
 • https://vinztattoo.com
 • https://viperkeys.com
 • https://vira-l.com
 • https://viralstatus.xyz
 • http://virginialopez.com.ar
 • http://virtopolis.org
 • https://virtualanalytics.ai
 • https://virtualrunireland.ie
 • https://virtualschoolaustralia.com
 • http://visio-learning.com
 • http://visionenergia.com.br
 • http://vistaeee.com
 • https://visualmeringue.com