Connect with us

Ladislav Romancik, 19, är nog ett okänt namn för många i Södertälje.

Men faktum är att den högerfattade backen – som värvades från Luleå under förra säsongen – är en stabil defensiv pjäs i SSK J20, och nu ska han även representera Slovakien i JVM.

Laget föll med 6-3 mot Sverige i en träningsmatch nyligen men Romancik ser positivt på turneringen och vad som komma skall. Han säger dock att man känner pressen hemifrån.

– Varje match kommer att vara stentuff och jämn så jag tror att det kan ge mig mycket erfarenhet inför min framtida karriär. Och alla hos oss har höga förväntningar på den här turneringen. Förra året tog Slovakien brons så människor vill se oss lyckas i år också. Men vi får inte pressa oss för mycket, vi måste ta ett steg i taget varje match, säger han till Uppdragsport.se från Helsingfors, Finland, där JVM äger rum i år.

Vad är ditt personliga mål med turneringen?

– Att använda mina styrkor för att hjälpa laget att vinna. Och, så klart, spela bra och riktigt hårt i defensiven. Och kanske visa upp mina offensiva styrkor. Men det defensiva spelet är det jag prioriterar.

På förhand har Ladislav Romancik, som nämndes inför NHL-draften i fjol, lyfts fram som en topp fyra-back i JVM och en spelare som klubbar kommer att hålla ögonen på.

Just nu trivs dock Romancik bra i SSK.

– Jag trivs i SSK. Ledare och spelare i omklädningsrummet är verkligen hjälpsamma och väldigt vänliga. Det är helt klart kul att spela för SSK, säger Romancik till Uppdragsport.se.

Vem är Ladislav Romancik utanför isen?

– Jag är en 19-årig kille från västra Slovakien. Det här är mitt andra år i Sverige. Halva förra säsongen spelade jag i Luleå, sedan kom jag till SSK. Jag gillar att ägna mig åt andra sporter som cykling och boxning, och kolla på bra filmer, och så tycker jag om att sova mycket. Jag arbetar hårt och göra allt som krävs för att jag ska få en framgångsrik karriär.

Ladislav Romancik i landslaget.

Ladislav Romancik i landslaget.

Ladislav Romancik har representerat Slovakien på U17-, U18- och J20-nivå och besitter viktig rutin för SSK.

Med sina 7 poäng (3+4) på 25 matcher för SSK J20 den här säsongen är det även tydligt: Det är defensiven som är den närmare två meter långe Romanciks styrka, även om han kan blixtra till framåt ibland.

Slovakien kliver in i JVM under söndagen då man möter Vitryssland.

Efter turneringen bär det av tillbaka hem till Södertälje – där nya viktiga matcher väntar. SSK inleder J20 SuperElits fortsättningsserie mot Malmö den 9 januari efter att ha missat topp 10.

Och målet är klart.

– Jag tycker att vi har ett riktigt bra lag i SSK i år. Det är lite trist att vi inte klarade av topp 10 det här året men vi har en till chans att nå slutspel efter jul och jag är säker på att vi klarar det, säger Romancik till Uppdragsport.se.

Andreas är skribent på Uppdragsport.se. Arbetar till vardags som journalist. Har säsongskort på K, rad 12, plats 7.

Kommentera artikeln här

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne Intervjuer