Connect with us
Lööv jublar. Foto: Richard Himberg.

Krönikor

Krönika: SSK är tillbaka i Elitserien

Mauri Hermundsson skriver en krönika om våren som alla SSK:are drömmer om.

Det är den 11 april 2014. Klockan står på 21.12.

Fredric Andersson snor pucken av Leksands Johan Ryno i mittzon. Varenda människa i det fullsatta Scanarinken reser sig upp ur sina stolar. 20 meter tom is, och sedan ett öppet mål – det är vad Fredric Andersson har framför sig. Han sätter fart. En rasande fart. Isen sprutar bakom honom medan skridskoskären ökar i sin takt.

10 meter kvar till målet. Två leksandsbackar försöker uppgivet hinna ikapp SSK-kaptenen, men han är för snabb, hans vilja är för stor, hans längtan är för stark. Och med en lätt handledare skickar han pucken de sista tre meterna fram till målet, över mållinjen, och in i nätmaskorna.

Fem månader tidigare hade SSK legat sist i HockeyAllsvenskan. Förlusterna hade radats upp i en dimma av frustration och dåligt självförtroende. Sedan kom vändningen, den som alla hela tiden vetat skulle bli verklighet för Sveriges vackraste lag.

Det var bortamatchen mot Djurgården i november som blev den vändpunkt som till slut banade upp vägen hem till Elitserien för Sveriges anrikaste hockeyförening. Trots ett stukat självförtroende, trots fyra raka förluster, och trots en begravningscermoni dagen innan vann SSK krismötet mot Djurgården med 2-1. Sedan fortsatte laget uppåt.

Placering efter placering klättrades förbi, poäng efter poäng rullade in. Och trots att laget såklart förlorade en och annan match var det aldrig en fråga. SSK skulle till Playoff. Och SSK gick till Playoff. Sedan Kvalserien. Och till sist till en avgörande hemmamatch mot Leksand som Fredric Andersson avgör i tom kasse, när han med en lätt handledare skickar pucken de sista tre meterna fram till målet, över målljinjen, och in i nätmaskorna.

Vrålet från 6000 SSK:are vibrerar i Scanarinken. Tre år av vild kamp, desperation, frustration och bibehållen kärlek är över. Tre år av längtan, förhoppningar, drömmar och stenhård vilja är till ända. Men all investerad tid och kärlek som inom loppet av några sekunder exploderar i mångdubblad form får oss att inse. Inse att alla hemresor efter de förlorade matcherna och alla sömnlösa nätterna efter de dåliga insatserna har varit värt mödan. För det finns inte längre någon tvekan:

Södertälje SK är tillbaka i Elitserien.

Mauri Hermundsson är skribent på Uppdragsport.se. Till vardags arbetar han som journalist. Säsongskort på K.

3 kommentarer

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne Krönikor