Connect with us
Johan Strömvall. Foto: Richard Himberg

Intervjuer

Strömwall om inledningen, spelidén och avgångskrav

10 matcher men blott 12 poäng, minus nio i målskillnad och en elfteplats i tabellen. SSK:s säsongsinledning har inte börjat som man hoppats. För UppdragSport.se berättar huvudtränaren Johan Strömwall om sin syn på det kritiska läget, vad som gått fel och hur han ser på avgångkraven som riktas mot honom.
– Jag har inga problem med att stå i vinden men jag önskar att alla får en rättvis bedömning. Alla bär ett ansvar för resultaten, säger han.

Ni föll med 0-4 mot DIF under onsdagen. Vad är din analys av matchen?

– Det blev en stor besvikelse för oss. Vi hade mycket högre förväntningar än så där. Vi hamnade i ett svårt läge med 0-2 men försökte hålla ihop det, det lyckades vi inte med. En del spelare blev nervösa och svaga, andra försökte med soloprestationer. Vi fick inte igång laget.

Vad har du att säga till alla tusen SSK:are som fick vända hem efter en sån match. Finns det nån ursäkt?

– Nej, det finns absolut inga ursäkter. Vi gjorde en icke godkänd insats – rakt igenom.

Beskriv rollfördelningen mellan dig och Anders Sörensen.

– Vi har utvecklat vårt samarbete efter hand. Det är otroligt kul att se hur Anders har vuxit och han får mer och mer ansvar. Bland annat tar han hand om de taktiska delarna samt leder även oftast träningarna. Jag tar hand om de mer övergripande delarna; tal inför matcher, samtal med spelare och såna saker. Under matcherna coachar jag forwards medan Anders har hand om backarna.

Men att det är Johan Strömwall som är huvudtränare är det fortfarande ingen tvekan om.

– Jag är headcoach och tar besluten om vi inte skulle vara överens om något. Jag bär det yttersta ansvaret.

I takt med att Anders Sörensen fått ta mer och mer ansvar kring laget och de taktiska bitarna blir en befogad fråga hur SSK:s tränarpar löser de eventuella åsiktsskiljaktigheterna kring sättet att spela.

Det är dock inget problem menar Johan Strömwall.

– När vi började här för två och ett halv år sedan var vi överens om en spelidé, och den har vi tillsammans utvecklat undan för undan genom att ändra små detaljer och hela tiden förädla spelsystemet. Så det är inget problem.

Så, hur skulle du beskriva er spelidé lite mer konkret?

– Vi vill spela en fartfylld hockey med en bra balans mellan försvar och anfall. Det har varit modernt att forechecka stenhårt och jaga bort motståndarna bakom mål när de har kontroll, det vill inte vi. Vi vill ha balans där och inte gå bort oss. Vi vill heller inte ha en överbelastning varken i forecheckingen, mittzon eller egen zon, utan det ska vara med balans hela tiden.

Hur mycket tycker du att laget får ut av den spelidé ni vill att SSK ska spela?

– Delvis väldigt mycket och delvis har vi fortfarande väldigt mycket att jobba på. Vi har hamnat i många svårigheter under säsongen men jobbar stenhårt med att lösa alla bitar, båda jag och Sörensen men även Per Nygårds som hjälper till, säger Strömwall och utvecklar vidare.

– När vi släppt in mål har de kommit från individuella misstag. Du kan ha vilken taktik du vill, men om det blir för många misstag så blir det jätteproblem.

Vilka konkreta detaljer behöver ni jobba med?

– Jag skulle vilja att forwards oftare fick pucken, gärna i mer fart. Det ligger hos backarna som ska slå passarna och forwards vilja att få pucken. Sedan gäller det såklart att få igång självförtroendet och sådana saker också.

Många spelare underpresterar rejält just nu. Det känns lite som att gnistan saknas. Vilket ansvar har spelarna själva för sina prestationer, och vilket ansvar har du som tränare att få ut max av dina spelare?

– Jag bär huvudansvaret för verksamheten, så är det. Samtidigt är alla spelare ansvariga för sina prestationer. Alla är ansvariga när det inte går bra. Och jag håller helt med dig i det du säger, det har sett väldigt blekt ut i vissa lägen. Men det är någonting vi jobbar emot, allihopa, hela tiden.

Matcherna mot Oskarshamn och Rögle, när ni backade hem, gick väldigt bra. När ni istället försöker leda matcherna, mot exempelvis Björklöven och Djurgården, har resultaten och spelet gått emot rejält. Finns det ett problem med spelarmaterialet tycker du?

– De matcherna du nämner – Björklöven och Djurgården – har varit matcher där vi haft väldigt höga förväntningar på oss, men istället hamnat i tidigt underläge. Det har vi varit dåliga på att hantera. När vi istället leder matcherna, Mora och Timrå hemma, slarvar vi bort poängen. Men båda dessa scenarior jobbar vi stenhårt på att förbättra.

Hur stort del av ansvaret kring detta bär du?

– Jag är ytterst ansvarig för verksamheten och tar på mig fullt ansvar. Så enkelt är det.

Om vi tittar lite i backspegeln. Vad hade du kunnat göra annorlunda?

– Det är många faktorer. Jag vill inte komma med ursäkter men vi har haft skadeproblem på viktiga spelare, vi har haft en tunn trupp många matcher och det har blivit allmänt stökigt. På grund av detta borde vi kanske ha spelat defensivare, det är något jag ångrar lite. Vi har också spelat ojämnt. Men det kan vara svårt så tidigt att peka på konkreta saker vi borde gjort annorlunda.

Vad har du att säga till de supportrar som kräver din avgång?

– Alla får såklart ha sin åsikt och jag tycker det är bra att det finns ett engagemang. Samtidigt är det viktigt att ge saker perspektiv. Alla bär ett ansvar inom verksamheten, och även om jag bär huvudansvaret och inte har några problem med att stå i vinden, så önskar jag att alla blir rättvist bedömda och behandlade.

Känner du att du har förtroende?

– Ja, jag känner fullt förtroende från klubbledning, spelare och medarbetare. Anders Sörensen och jag har ett väldigt bra samarbete.

UppdragSport riktar ett stort tack till Johan Strömwall som trots stormiga tider villigt ägnar en halvtimme av sitt liv för att ge fansen sin syn på den dåliga inledningen.

Mauri Hermundsson är skribent på Uppdragsport.se. Till vardags arbetar han som journalist. Säsongskort på K.

11 kommentarer

11 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne Intervjuer