Connect with us

SSK lider av en relativt svag defensiv, även om den har spelat ihop sig rejält sedan grundserien.

Man samarbetar på ett helt annat vis och motståndarna bjuds inte på riktigt lika många frilägen längre.

Men i och med Robin Nilssons skada, en lättare ledbandsskada, börjar jag ändå känna viss oro och fundera över backlinjen igen. För det finns all anledning att stärka defensiven oavsett status på Robin Nilsson.

Finns det möjlighet att plocka in någon utifrån? Det är antagligen dyrt. Låna från Hockeyallsvenskan? Ja, kanske. Ge kritiserade Fredric Larsson nytt förtroende? Tja, ja, men… Eller kanske lyfta upp och åtminstone testa en eller två backar från SSK J20?

Låt oss testa.

Jag har funderat på det sistnämnda alternativet under dagen och kommit fram till att SSK borde ringa in Erik Bryngelsson till a-lagets träning. Bryngelsson är en 19-årig back född 1996, fostrad i Hudiksvall, och som numera är lagkapten i Södertälje J20-lag. Det som talar för Bryngelsson är det faktum att han redan har 35 matcher med Vännäs i norra Hockeyettan på meritlistan – som 17-åring.

Bryngelsson värvades från Hockeyettan-laget till SSK J20 inför säsongen 2014/2015 och nu är han alltså lagkapten.

Antagligen av en anledning.

– Andra året på gymnasiet spelade jag med a-laget i Vännäs i division 1. Då fick SSK syn på mig och via den vägen är det, har Bryngelsson tidigare sagt i en intervju med tidningen Hela Hälsingland.

– Jag har ju tränat hela sommaren med a-laget, men de har skaffat en helt ny trupp så man håller på att spela in dom spelarna. Just nu är det bara J20 för mig, svarade Bryngelsson i samma intervju om hur nära han kan tänkas vara a-laget.

Här blir det ganska enkelt då Bryngelsson redan är registrerad spelare för SSK:s a-lag, så det krävs inget extra pappersarbete eller liknande. Det är bara att lyfta upp.

Däremot är Bryngelsson, med sina blott två assistpoäng i J20, inte samma spelartyp som offensive Robin Nilsson. Så någon regelrätt ersättare är det inte. Men vi behöver ha in backar. Och gärna lite tyngd och längd, även om Bryngelsson “bara” mäter 188 centimeter.

Vill man ha in något tyngre än så får man slå en signal till slovaken Ladislav Romancik, eller “Ladi” som han kallas, som var i andra- och tredje backpar för Slovakien i den pågående JVM-turneringen. Där den mycket målmedvetne 19-åringen bland annat ställdes – och förlorade stort – mot Juniorkronorna.

– ”Ladi är en stor, väldigt stor, kille. Han är väl över 195 centimeter lång. Men han är bra för sin storlek, bra på skridskorna, många bra egenskaper. Utanför isen är han en ganska lugn kille, håller sig lite för sig själv. Han tränar hårt och är målmedveten” säger SSK:s J20-tränare Magnus Jansson till Länstidningen.

Ladislav Romancik, här i landslagsdressen, samt #24 i SSK J20. Foto till höger: Elin Lillsunde.

Ladislav Romancik, här i landslagsdressen, samt #24 i SSK J20. Foto till höger: Elin Lillsunde.

Många har frågat hur det kommer sig att en etablerad JVM-back inte tar plats i en division 1-trupp.

– Det är förstås inte min sak att svara på. Men det är ju lite speciellt med SSK som inte är någon vanlig division 1-klubb. Det är klart att många av killarna i J20 är tillräckligt bra för att spela i division 1, det gäller “Ladi” också, säger Magnus Jansson till Länstidningen.

Just Romancik borde vara ett alternativ.

Ja, faktum är att Färjestads J20-målvakt har gått på lån till Hockeyallsvenskan. Det är samme målvakt som ligger bakom SSK:s J20-målvakt Lukas Klarström i J20:s målvaktsliga rent statistiskt.

Så varför skulle inte J20-backar av god klass kunna vara intressanta för SSK i division 1.

Även om det så klart, och som alltid, är en chansning.

Men vad har vi att förlora?

Däremot har J20-laget oerhört viktiga matcher framför sig – och där behövs så klart dessa killar allra mest.

Andreas är skribent på Uppdragsport.se. Arbetar till vardags som journalist. Har säsongskort på K, rad 12, plats 7.

Kommentera artikeln här

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne Andreas Häggström