Connect with us
Foto: David NIlson Hamne
Foto: David NIlson Hamne

David Hamne

Hamne: “Låt mig tycka exakt vad jag vill”

SSK:s supportrar är speciella. På många sätt. En demografiskt blandad skara, vana att stå för sina val och duktiga på att ta skit. Allt det där är såklart bra egenskaper. Till detta hör de underfundiga ramsorna och den passionerade närheten till laget. Det fick sin kulmen det året vi tog oss upp från ettan. Det förenade klubben.

I takt med att de negativa resultaten åter blivit påtagliga har också debatterna och diskussionerna hårdnat. Samtidigt har sociala medier vuxit sig allt starkare som kommunikationssätt. Det är lätt att argumentera, dela tankar och åsikter. I grunden en bra grej. Men i praktiken också ett sätt att skapa inre grupperingar och att polarisera.

Motsättningarna i SSK:s supporterled handlar ofta om ifall man är positiv eller negativ i sina kommentarer och inlägg. Sedan eskalerar det. Ni som följer SSK i sociala medier är antagligen en del av det eller har åtminstone sett det. Är du en som klagar och är missnöjd? Eller är du en som stöttar i med och motgång? De ”negativa” ser de ”positiva” som anledningen till att klubben inte blir bättre genom att man inte ställer tillräckliga krav. Medan de ”positiva” ser de ”negativa” som anledningen till att SSK kommer in i en ond spiral. Stöttar man i motgång ger det positiva följdverkningar, resonerar de “positiva”.

Det intressanta är ju att båda synsätten är helt rätt. Det förstår vem som helst. Ställer man inte krav är risken att SSK fortsätter harva i botten av landets näst högsta serie. Men samtidigt, stöttar man inte klubben så får den svårt att hävda sig ekonomiskt och de som arbetar för föreningen får inte den uppbackning de behöver.

Istället borde vi nog inse att det är blandningen av erfarenheter och utgångspunkter som kommer göra oss bättre. Så har alltid samhällsstrukturer fungerat. Det enhetliga, renrasiga och traditionellt strikta har aldrig vuxit över tid. Mångfald har i årtusenden drivit på utvecklingen och stärkt både ekonomier och kunskapsnivåer i det långa loppet.

Så debattera, argumentera och diskutera men visa också respekt. Framför allt är det en dum idé att tala om för någon annan vad denne ska tycka.

Att vi får tycka som vi vill gör oss till fria människor. Det är också i kärnan av den friheten vi hittar SSK:s supportrar. Ingen håller på SSK för att det är trendigt. Ingen SSK:are har valt den här klubben för att passa in. Det är kanske det mest unika med vår supportergrupp. Eller vad tycker du?

David är främst fotograf - men också skribent - på UppdragSport.se. Arbetar till vardags som journalist inom print, radio och tv.

Kommentera artikeln här

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne David Hamne