Connect with us

Hi, what are you looking for?

SSK-siffror

Genomgång av SSK:s trupp 21/22 – Del 2: Forwards och special teams

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

Kamp om puck. Foto: David Nilsson Hamne
Kamp om puck. Foto: David Nilsson Hamne

Kedjeformationerna är formerade så som jag tror att SSK:s tränare tänker sig baserat på träningsmatcher och träningsrapporter.

Pollock – Lindberg – Smith

Colin Smith har ett CV och ett poängsnitt från sin tid i Väsby som egentligen borde ha landat honom ett kontrakt i en bättre liga än HockeyAllsvenskan. Nu är det visserligen några år sedan han spelade i AHL men ta en titt på följande lista över de övriga topp-8 kandidaternas transatlanter och deras poängsnitt i AHL.

Poängsnitt i AHL för transatlanter i ligan
Antal matcher och poängsnitt i AHL.

Även i resten av ligan finns en hel del transatlanter men ingen är i närheten av Smiths siffror. Han vräkte också in poäng för Väsby i HockeyAllsvenskan förra säsongen. Av dom spelare som spelade minst 20 matcher så var det bara Jonathan Dahlén som hade ett bättre poängsnitt, både gällande totala poängligan och i 5-mot-5. Från att han kom till Väsby så var deras målskillnad i lika styrka när han var på isen 28-18. Utan honom 43-64. Av allt att döma så har SSK värvat en playmaker av klass som kommer få en otroligt viktig roll i det här laget.

Smiths kedjekamrat från Väsby, Tobias Lindberg, hade med sitt poängsnitt på 0,4 poäng per match på 225 AHL matcher placerat sig på en tredjeplats på ovanstående lista om han vore transatlant. Hans poängsnitt i 5-mot-5 i Väsby håller också liknande nivåer som SSK:s toppspelare förra säsongen. Lindberg är dock inte nödvändigtvis värvad för att göra poäng. Han kommer troligen få en stor roll både i 5-mot-5 och i PP så visst får han gärna peta in några poäng, men Lindberg ska framförallt driva laget från sin centerposition. Han är stark på pucken, tar sig gärna in framför mål och skapar ytor åt sina medspelare. När jag tittade på Väsbys matcher förra säsongen så slogs jag redan då av att det här är en spelare som Mikael Samuelsson förmodligen kommer vilja värva. Det baserat dels på hans spel på isen men också på intervjuer under och efter matcherna där Lindberg framstod som väldigt verbal och någon som ställer höga krav både på sig själv och sin omgivning, och det vet vi ju att Samme har efterfrågat sedan hans första dag på jobbet som SSK:s sportchef. Lindberg hade överlägset flest utvisningsminuter i ligan förra säsongen och det gäller också för antalet tvåminuters utvisningar. Där måste han bättra sig rejält. Han tog en del tvåor i Timrå säsongen innan också men inte alls i samma utsträckning som i Väsby.

Här har jag klippt ihop lite höjdpunkter från framförallt Colin Smiths tid i Väsby men vi ser också prov på samarbetet han och Lindberg emellan.

Video: HockeyAllsvenskan.se

Tittar man på klippet ovan så är det svårt att blunda för tredjelänken bredvid Smith och Lindberg, Raphael Lavoie. I SSK är tanken, i alla fall inledningsvis, att den tredjelänken ska vara Brett Pollock. Han kommer från en poängmässigt rätt så bra säsong i DEL där han spelade i bottenlaget Nürnberg. Han gjorde tredje flest poäng i sitt lag och hade femte bäst P/60 i 5-mot-5. Till skillnad från Raphael Lavoie(flest skott på mål i ligan) så beskrivs Pollock som mer av en playmaker än målskytt. Under försäsongen har man sett indikationer på att han har kvaliteter men han har, i alla fall enligt mig, inte riktigt övertygat ännu.

Harju – Olsson – Haag

SSK:s andra paketlösning är Jonatan Harju och Felix Olsson från Tingsryd. Om dom har jag redan skrivit utförligt här så kommer inte gå in närmare på dom mer än att Felix Olsson har sett väldigt lovande ut under försäsongen och att Harju har dragits med lite skadeproblem och inte riktigt kommit in i det ännu. Jag är dock övertygad om att båda två kommer bli viktiga under säsongen.

Villiam Haag har varit deras tredjelänk under försäsongen och så lär det bli även i inledningen av grundserien. Han kommer från en tung säsong där han representerade tre klubbar och inte riktigt fick till det i någon av dom. Men jag tror det här kan vara en smart värvning av SSK till ett förmodat rimligt pris. Både säsongen 18/19 och 19/20 gjorde han 20p i 5-mot-5. Det är det bara runt 30 spelare som gör varje säsong. Det kanske spontant inte låter så imponerande men med 14 lag i ligan och tre platser i varje lags förstakedja så finns det 42 platser i en 1:a line att slåss om. 19/20 sköt han 6:e flest skott på mål i ligan och i närheten av dom nivåerna tror jag han skulle behöva hitta tillbaka till för att vara effektiv. 20/21 sköt han inte ens två skott på mål per match till skillnad från över 3 skott/match 19/20.

Det finns gott om offensiv potential i Haag, det har han visat tidigare, som man t.ex kan se här i ett highlightspaket från 18/19.

Men det är upp till bevis att han fortfarande är att räkna med. Han kommer få förutsättningarna för att visa det med en plats högt upp i laget och en roll i vänster cirkel i en av PP-uppställningarna. Det ska dock sägas att han inte alls har levt upp till mina förväntningar hittills på försäsongen. Visst, han har petat in några puckar, men spelet har i mitt tycke inte imponerat. Han har sett stundtals direkt svag ut med pucken och har inte kommit till så många skottförsök som jag hade önskat i 5-mot-5. Försäsong är försäsong men med tanke på förra säsongen så hade jag önskat signaler på att den här säsongen blir annorlunda.

Heikkinen – Aronsson – Alba/GWB

Apropå att studsa tillbaka efter en tyngre säsong. Anton Heikkinen hade en riktigt tung säsong 20/21 med skadeproblem och motigt spel. Han missade halva säsongen och snittade ca 10 minuters istid per match när han väl spelade. Försäsongen har dock sett riktigt spännande ut för hans del. Heikkinen har kvaliteter för att bli en riktig målskytt i HockeyAllsvenskan. Han har ett väldigt vasst skott och tar sig gärna in i hetluften framför mål. De fyra senaste säsongerna ligger hans skottprocent runt 20% varje säsong. Det är väldigt, vädigt bra.

Heikkinens stats

Däremot är det bara en av dessa säsonger som han har skjutit fler än 2 skott på mål per match i snitt. Det är något han behöver förbättra om han vill närma sig dom 20 gjorda mål som jag tror att han har kapacitet för att göra.

Emil Aronsson var SSK:s fjärdecenter i stort sett hela förra säsongen men till den här säsongen ser det ut som att han får hoppa upp ett snäpp i kedjehierarkin och centra en tredjekedja istället. SSK:s 4:e line hade väldigt defensiva arbetsuppgifter förra säsongen. Aronssons fördelning mellan defensiva och offensiva zonstarter var nästan 70% i defensiv zon. Flyttade dom pucken in i offensiv zon och fick med sig en tekning så åkte dom och bytte i stort sett varje gång. Utslaget på istid så skapade också 4:e linan färre antal skott från sektorn än övriga kedjor. I en tredjekedja kommer det finnas större förväntningar på Aronsson att bidra offensivt. Jag ställer mig frågande till om han verkligen kommer klara av det. 19/20 värvades han som en ledande center till, ett visserligen genomuselt, AIK och fick spela en hel del med utpräglat offensiva spelare som Johan Porsberger och John Henrion men hans primary points i 5-mot-5 den säsong var till och med färre(5p 19/20, 6p 20/21) än senaste säsongen. Bara Hugo Gustafsson hade fler skottpassningar per 60 min i 5-mot-5 förra säsongen men hela 17 spelare hade fler passningar till skott i sektorn per 60 min. Följande skottkarta visar avslut som tagits efter passning från Aronsson(5-mot-5). 

Skottkartan visar skott efter pass av Aronsson. Källa: ssksiffror.se

För min del så lutar det åt att säsongen 16/17(32p) var ett undantag i Aronssons karriär och att dom offensiva förväntningarna på honom inte kan vara speciellt mycket högre än det han visat dom två senaste säsongerna.

Emil Alba var en av dom största positiva överraskningarna i SSK förra säsongen. Han missade visserligen en tredjedel av säsongen på grund av skador men när han spelade så gjorde han det bra och hade dessutom studsarna med sig. Sett till dom som spelade minst 200 min i 5-mot-5 så var det bara Blomstrand som hade bättre corsi% och corsi% i skottsektorn än Alba. Hans målskillnad i 5-mot-5 var 19-7, vilket ger en GF% på 73%, högst av alla i laget. Individuellt sett var det bara Olesen som hade högre P/60 i 5-mot-5 och sett till skapade chanser i form av avsut från sektorn och pass till avslut från sektorn så var Alba 4:a i laget bakom Olesen, Blomstrand och Bengtsson. Speciellt efter slutspelsmatcherna mot Västervik som Alba missade så pratades det om hans tyngd och storlek men jag tycker även att han är en underskattad playmaker som är en av dom bättre i laget på att hitta high-danger passningar genom slottet och från bakom mål. 

Konkurrensen bland ytterforwards är stor och frågan är om Gustav Willman Borvik kan ta sig in i dom tre första kedjorna om alla är friska, speciellt med tanke på vad Heikkinen visat hittills under försäsongen. Willman Borvik kommer från en säsong med 16 gjorda mål i Kristianstad men jag tror han får svårt att upprepa dom siffrorna i SSK, främst på grund av att konkurrensen på dom offensiva platserna kommer vara tuffare än i KIK. Jag vet inte om jag ser så väldigt mycket offensiva skills i honom men han har skridskoåkningen, är oöm och tar sig gärna in i hetluften så han kommer kunna göra nytta både upp och ner i laguppställningen.

Kahilainen – Norberg – Dahlström

Som jag redan varit inne på så matchades fjärdekedjan väldigt sparsamt i offensiva situationer förra säsongen och man skapade också väldigt lite framåt. 18 forwards hade mer än 100 min istid i 5-mot-5 förra säsongen och bland dom så placerade sig Rasmus Kahilainen på 15:e plats(före Bitten, Dahla och Sjöberg) gällande avslut framåt för SSK när han var på isen och Jacob Dahlström på 17:e plats. För avslut från sektorn så var Kahilainen på 16:e plats och Dahlström 18:e. Tittar man på individuella siffror, alltså egna skott och skottpassningar, så såg det liknande ut. 

När det gäller att förhindra skott från motståndarna såg det dock bättre ut, framförallt för Dahlström då bara Oscar Olausson var på isen för färre avslut mot eget mål från sektorn sett till istid. Kahilainen blev snabbt en publikfavorit bland fansen(och Lars Lindberg på Cmore), främst kanske på grund av sin förmåga att reta upp och krypa under skinnet på motståndarna, och det visade sig också vara framgångsrikt. Bara Blomstrand och Olesen fick med sig fler utvisningar som renderade i PP för SSK.

Som det ser ut så kommer fjärdekedjan den här säsongen att centras av Simon Norberg och det lär cementera den kedjans profil som en defensivt inriktad. Jag har väldigt svårt att se att Norbergs intåg skulle ge den kedjan en offensiv boost. På hans 5 säsonger i HockeyAllsvenskan har han ännu inte gjort 10p i 5-mot-5 någon säsong och dom två senaste säsongerna är hans primary points i 5-mot-5 3p 19/20 och 5p 20/21. Både han själv och Jörgen Bemström har pratat om att utveckla hans offensiva spel och under försäsongen har han som en konsekvens av Lindbergs skada fått vikariera i både förstakedjan och PP. Jag har dock inte sett någonting som får mig att tro att han skulle blomstra i en annan roll och med kreativare kedjekamrater. Nej, Norbergs roll i det här laget kommer att vara en defensivt, gnuggande grovjobbare.

Sjöberg – Andersson

Albert Sjöberg var en riktigt frisk fläkt när han fick chansen i A-laget förra säsongen. Hans första hockeyallsvenska mål i sin debutmatch(?) var en läckerbit och sammanfattar honom som spelare på ett rätt bra sätt när han med explosiv skridskoåkning blåser förbi två försvarare och snärtar in ett distinkt handledsskott.

Sjöbergs säsong fortsatte på ett positivt sätt med uttagning till U18 VM och senare draftad av Dallas Stars. Han är utan tvekan en spännande talang. En energispelare med näsa för mål, men frågan är om han redan nu kommer ta nästa steg i A-laget? Som det sett ut så har han haft svårt att övertyga tränarna om att han ska ha en fast plats i laget under träningsmatcherna. Har däremot startat riktigt starkt i J20 med 3 mål på två matcher så han lär visa upp sig även i A-laget vad det lider.

Simon Andersson hade en rätt så omväxlande säsong. Stundtals dominant i J20 och avslutade starkt som utlånad till Örnsköldsvik i hockeyettan men lyckades inte alls när han fick chansen i a-laget i SSK. Det är dock en rätt så spännande spelare som det inte pratas så mycket om. Han gjorde flest assists av alla spelare i J20 Nationell och även 19/20 var han stark i den kategorin med en delad 11:e plats i assistligan. En klassisk centertyp som tar ansvar över hela banan. Det är dock lite nu eller aldrig för honom i SSK. Han behöver nog konkurrera ut Aronsson eller Norberg inom en ganska snar framtid och frågan är hur många chanser han kommer få? Att gå ner och spela J20 som överårig känns som ett dåligt alternativ så en utlåning ligger nog nära till hands. Jag känner mig ganska trygg i att Andersson kommer bli en ok HockeyAllsvensk spelare, men jag känner mig långt ifrån lika trygg med att det kommer ske i SSK.

Special teams

Boxplay

SSK hade ett halvbra BP förra säsongen, i alla fall resultatmässigt. 79,2% gav en sjätteplats i boxplay tabellen. Och det var ett boxplay par som stack ut och gjorde det otroligt bra.

Statistik i boxplay
Insläppta mål och istid i BP.

Hugo Gustafsson och Måns Lindbäck spelade nästan dubbelt så mycket i BP som det andra fasta paret Aronsson och Dahlström men släppte in färre mål när dom var på isen. Dessutom var dom ofta ett hot i omställningar. Dahlströms och Aronssons 9,5 insläppta mål per 60 min i BP imponerar inte och dom siffrorna måste ner rejält för det ser ut som att dom kommer få fortsatt stort förtroende i spelformen. Det är dock värt att nämna att variansen är extremt hög när vi jobbar med så litet sample size som vi gör här så man ska inte dra allt för stora växlar av siffrorna. Förutom Dahlström och Aronsson tror jag Kahilainen, Norberg, Olsson, GWB och Alba är kandidater till att få spela BP bland forwards. På backsidan finns Malmström, Von Sivers och Nordsäter kvar från förra säsongen som alla drog ett lass i BP och även nye Anderberg lär spela här.

Powerplay

Något som inte var mediokert resultatmässigt var SSK:s PP. SSK:s 26,6% var tvåa bakom Mora men SSK gjorde fler mål och dessutom släppte Mora in 6 mål med en man mer mot SSK:s 2. Det blir dock till att börja om på nytt för SSK. Av de sex spelarna med flest poäng i PP förra säsongen så är bara Hjelm kvar, och då inkluderar det inte Christopher Bengtsson. Dessutom är som bekant PP coach Nicklas Falk inte heller kvar.

Jag tror dock det finns goda förutsättningar för SSK att prestera i PP även den här säsongen. SSK:s båda “blockvärvningar” var båda starka i PP och borde kunna utgöra grunden i varsin formation. Harjus 9 mål gav honom en 6:e plats i målligan i PP och Olsson med sina 14 assists kom på 7:e plats i assistligan i PP. I Väsby hade Lindberg liknande målsnitt som Harju och Smith liknande assistsnitt som Olsson.

Jag hade ställt upp PP-formationerna på följande sätt.

Lindberg

Smith – Heikkinen – Pollock

Hjelm


Alba

Haag – Harju – Olsson

Jansson/Ullman

Vilken man kallar 1:a och 2:a får avgöras av dagsform. Förra säsongen var en stor del av SSK:s framgångar i PP drivna av extremt vassa skyttar framförallt från högra tekningscirkeln i form av Olesen, Blomstrand och Bengtsson. I år ser det ut att byggas på ett lite annorlunda sätt där Smith och Olsson kommer vara playmaker i varsin cirkel i varsin uppställning. Heikkinen i bumper rollen tror jag kan vara ett utmärkt alternativ i Smith/Lindberg uppställningen där Smith kan hitta in med instick för Heikkinens vassa skott. 

I andra uppställningen gillar jag verkligen Alba i rollen bakom/framför mål där han både kan hitta passningar bakom mål och skymma och peta in puckar framför mål. Här är det Olsson som ska styra och Haags roll blir att mata direktskott. Därför tycker jag det är viktigare med en rightback i den här uppställningen så att backen kan hitta Haag med skymda passningar utan att behöva vrida upp kroppen.

Sammanfattning

Det här laget har intressanta, till och med väldigt intressanta, komponenter men i mitt tycke behövs det en sista touch för att jag ska tro på SSK som topplag. Centersidan är ett frågetecken för mig och det frågetecknet har stärkts under försäsongen när vi sett bredden(eller brist på den) under Lindbergs skada. Skulle man få in en center till så finns möjligheterna att bygga tre producerande kedjor och kanske flytta om lite för att få ut maximalt av varje spelare. Så som Heikkinen har sett ut under försäsongen så vore det spännande att spela honom med Smith och Lindberg för att verkligen försöka få honom att nå nästa nivå. Då skulle Pollock kunna gå med den nya centern och kanske Alba för en riktigt stark tredjekedja. Med Lindberg tillbaka ser jag dock inte att det finns någon panik i att värva utan precis som jag skrev om den sista backen så går det att ha lite is i magen och kanske vänta in effekterna av att NHL och AHL lagen börjar sätta sina trupper.

1 kommentar

1 kommentar

 1. Profilbild

  blandare kök

  23 november, 2021 at 2:40 e m

  Finns lite att jobba med i dagens trupp

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...

 • https:///naves21.ru/sitemap.txt
 • https:///neoanalysis.eu/sitemap.txt
 • https:///nomer3453.ru/sitemap.txt
 • https:///nrgfood.ru/sitemap.txt
 • https:///ogi.ru/sitemap.txt
 • https:///omm72.ru/sitemap.txt
 • https:///onlyx.ru/sitemap.txt
 • https:///orkestrkush.ru/sitemap.txt
 • https:///parkandpizza.ru/sitemap.txt
 • https:///partaland.ru/sitemap.txt
 • http:///pb74.ru/sitemap.txt
 • https:///photo-doc.ru/sitemap.txt
 • https:///plandge.ru/sitemap.txt
 • https:///playcool.ru/sitemap.txt
 • https:///pm3d.ru/sitemap.txt
 • https:///premiumcoach.ru/sitemap.txt
 • https:///pronetworking.ru/sitemap.txt
 • http:///prosmo3.ru/sitemap.txt
 • https:///proteinrex.ru/sitemap.txt
 • https:///pulsepharmamfgco.com/sitemap.txt
 • https:///puzzlewood.su/sitemap.txt
 • http:///redkiwi71.ru/sitemap.txt
 • https:///remkasam.ru/sitemap.txt
 • https:///romanra.ru/sitemap.txt
 • https:///scgprocess.com/sitemap.txt
 • http:///schastlivaja777.ru/sitemap.txt
 • http:///seduce-her-tonight.ru/sitemap.txt
 • https:///sergev.ru/sitemap.txt
 • https:///shinylife.ru/sitemap.txt
 • https:///shop-bks.ru/sitemap.txt
 • https://vava-innova.com
 • https://vazhapub.com
 • http://vaziriconsultancy.com
 • http://vbdxc.altervista.org
 • https://vcdb.xyz
 • http://vcreativeinc.com
 • https://vcsystems.com.au
 • https://vedatbaltaci.com.tr
 • https://vegas360.hk
 • https://veggieday.ch
 • https://veldhuisweg.nl
 • https://venchyx.org
 • https://venderecargas.info
 • https://venturedesign.me
 • https://venusultimatespa.ca
 • http://venv.com.br
 • https://vermessen.de
 • https://veroniquefremaux.fr
 • https://versatilibiza.com
 • https://versuspedia.com
 • https://vert-autis.fr
 • http://verygoodfranchise.com
 • https://vetromaniconcept.com.br
 • http://vezla.net
 • http://vhsporno.com
 • http://viaggiamo.biz
 • https://vibration.sk
 • https://vicharoo.com
 • https://vickyroadways.in
 • http://victoanatour.com
 • https://videofoto-promedia.pl
 • http://viethunggroup.net
 • https://vietkithome.vn
 • http://viking-klima-sp.si
 • http://villachangrajang.com
 • http://villatalaynaiharn.com
 • https://vintagevirus.nl
 • https://vinztattoo.com
 • https://viperkeys.com
 • https://vira-l.com
 • https://viralstatus.xyz
 • http://virginialopez.com.ar
 • http://virtopolis.org
 • https://virtualanalytics.ai
 • https://virtualrunireland.ie
 • https://virtualschoolaustralia.com
 • http://visio-learning.com
 • http://visionenergia.com.br
 • http://vistaeee.com
 • https://visualmeringue.com