Connect with us

Hi, what are you looking for?

Krönikor

Ett strypgrepp på svensk hockey

SHL verkar vilja få bort svensk ishockeys mest intressanta serie för att rädda sitt egna skinn och dessutom flytta upp sina favoritvarumärken till SHL. De tycks ha glömt det vi alla lärde oss på lågstadiet. Det är inte lika kul att vinna om man fuskar.

SHL verkar vilja få bort svensk ishockeys mest intressanta serie för att rädda sitt egna skinn och dessutom flytta upp sina favoritvarumärken till SHL. De tycks ha glömt det vi alla lärde oss på lågstadiet. Det är inte lika kul att vinna om man fuskar.

Få supportrar har lidit som SSK:s de senaste 20 åren. Fram och tillbaka, säsong för säsong har de kastats mellan hopp och förtvivlan mellan dåvarande elitserien och serien under. Trots det är jag övertygad om att det var väldigt få SSK:are som någon gång under den här tiden hade velat ha det som SHL föreslår – att ta bort kvalserien och att flytta upp lag på ekonomiska grunder.

SHL-klubbarna ser Hockeyallsvenskan som ett hot. En serie som visat sig vara minst lika spännande, ha minst lika hög underhållningsfaktor och som dessutom visat sig vara sportsligt konkurrenskraftig när lagen möts i en kvalserie.

När SHL känner att de inte kan vinna fighten på sportslig väg så måste de göra något som inte hör sporten till – att fuska.

Faktum är att dagens seriesystem redan är extremt fördelaktigt för SHL-klubbarnas trygghet. Inget lag åker ur direkt och deras ekonomiska muskler är många gånger starkare. Lagen från Hockeyallsvenskan tävlar inte på samma villkor, trots det visar det sig år efter år att SHL-lagen ofta inte är tillräckligt bra i en kvalserie. Plötsligt handlar det inte om meriter och pengar eller namn på ett papper. Kvalserien handlar om sport – skicklighet, taktik, hjärta och mentalt spel.

SSK fansen har fått känna på detta ofta. Visst sliter det på nerverna, men trots det är känslan av kvalserien glödhet. Det handlar om ren och skär dramatik – sport när den är som bäst.

Visst finns det många negativa aspekter för en SHL-klubb att bli nedflyttad. De får mindre pengar och måste kanske säga upp personal på kansliet, men samtidigt är det ju så att det laget som går upp och sin sida istället har möjlighet att nyanställa och kan sikta mot nya mål.

Vad gäller att flytta upp lag via ”wild cards” för att de har tillräckligt mycket pengar är även det inget annat är osportsligt, alla vet det, även de som sytt ihop idén. Jag tycker det här avspeglar samhället i stort. Pengar styr, få tycker systemet är bra men när det kommer till kritan använder man de dåliga normerna om man själv kan dra nytta av dem.

Alla klubbar i division 1 och Hockeyallsvenskan som lever för drömmen om att avancera och att bli en toppklubb i Sverige, skulle få ett stadigt strypgrepp om halsen som sakta skulle stoppa den puls som måste finnas för att få människor att engagera sig ideellt, och få barn att spela hockey. Det kan aldrig vara utvecklande för ishockeyn, nej inte ens lukrativt i det långa loppet för de klubbdirektörer i SHL som vill se plånböckerna växa.

SHL:s VD påstår att förslaget är ett sätt att bland annat ”utveckla svensk ishockey”. Det är inte bara helt fel utan även snudd på lögn. Drömmar dör och därmed blir antalet glödande hockeyhjärtan ute i landet allt färre, så också i Södertälje.

 

Läs expressens avslöjande här.

Skriv på protestlista här.

6 kommentarer

6 kommentarer

  1. Profilbild

    Stina Paalanen Karlin

    13 december, 2013 at 9:30 e m

    Så bra skrivet! Delar vidare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Analys

SSK har värvat två bärande spelare från succélaget Tingsryd. Med tiden har SSK blivit en mer attraktiv klubb. Men vad är skillnaden nu mot...

Spelarkollen

Mikko Kalteva har avslutat sin karriär vid 36 års ålder.

Spelarkollen

Filip Gustavsson har inlett rookiesäsongen i NHL strålande.

Nyheter

Jonatan Harju kommer till SSK från Tingsryd med en bra säsong i ryggen. Men innan genombrottsäsongen hade 23-åringen en tuff tillvaro i Karlskoga. Men...

Facebook

Senaste nytt

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

Intervjuer

Rasmus Kahilainen kom och drog fram som en virvelvind i Södertälje. Nu hoppas alla att 20-åringen blir kvar i SSK.

J18 & J20

Albert Sjöberg siktade på att ta en plats i a-laget. Det blev a-lagsdebut – och nu även förmodad landslagsdebut.

Analys

SSK har värvat två bärande spelare från succélaget Tingsryd. Med tiden har SSK blivit en mer attraktiv klubb. Men vad är skillnaden nu mot...

Nyheter

Ingen vila efter SSK:s respass i slutspelet.