Connect with us

Spelarkollen

Dragan Umicevic funderar på återkomst till SSK – men frågan är när det blir

Nytt hus utanför Södertälje. En kärlek till SSK. Möten med klubbens tränare och sportchef i somras. Och ett kontrakt som snart går ut. När återvänder Dragan Umicevic till SSK?
– Hoppas han kommer hem. I grym form och med hjärtat på rätt plats, säger Dragan Umicevic bror till Uppdragsport.se.

Andreas Häggström

, den

Dragan Umicevic.
Dragan Umicevic.

En spelare som nog lär spela i SSK igen, förutsatt att inget oväntat händer, är Dragan Umicevic.

33-åringen, som spelade i SSK:s J18-lag 2000/2001, och senare klev över till J20-laget och slutligen a-laget, lämnade Södertälje för Djurgården efter degraderingen till allsvenskan 2005/2006. Det blev sedan ytterligare två säsonger i SSK 2007/2008 och 2008/2009 och därefter spel i en rad klubbar i Sverige men också Finland, Schweiz och Tyskland.

2008/2009 var Dragan Umicevic poängbäst i SSK, med tre poäng fler än Linus Klasen och sex poäng fler än Petri Pakaslahti. Han var även en gigant i kvalserien den säsongen med 19 poäng, 7+12, på 10 matcher – en kvalserie som SSK vann med tre poängs marginal till tvåan Rögle.

Och nu är alltså siktet inställt på SSK den dagen Dragan Umicevic återvänder till Sverige.

– SSK är min klubb, sa Dragan själv till Hockeypuls.se i vintras.

Och det är en bra spelare, i bra form, och som inte ser ut att vara på någon större nedgång.

Den här säsongen har Dragan Umicevic snittat runt en poäng per match för bottenlaget Krefeld i den tyska högstaligan med 8+27, 35, på 34 matcher.

– Hoppas han kommer hem. I grym form och med hjärtat på rätt plats, säger Dusan Umicevic, bror till Dragan och känd sport- och hockeyprofil i SVT, till Uppdragsport.se.

Kedjekompisarna ryktas bort

Det har rapporterats om att Leksand är intresserade av den tyska duon Marcel Müller och Daniel Pietta – som bildar en framgångsrik kedja med just Dragan Umicevic i Krefeld. Tillsammans har trion producerat 128 poäng under grundserien och gissningsvis jagas Müller och Pietta även av högstaserielag i andra länder än Sverige.

Enligt tyska uppgifter till Hockeypuls.se stannar Müller och Pietta kvar till senast den 2 februari, då den sista matchen inför OS-uppehållet spelas. Duon kan lämna tidigare om eller när det är teoretiskt omöjligt för klubben att nå slutspel.

Krefeld är på god väg att missa slutspelet i DEL.

Med blott sex matcher kvar ligger laget 10 poäng efter.

Den 2 februari lär det stå klart officiellt, och 13 dagar senare stänger det så kallade ”fönstret” för värvningar.

Då den tyska ligan är stängd brukar de lag som missar slutspel låna ut spelare för att spara pengar – även om de har kontrakt över nästkommande säsonger. Det var därför Krefeld lånade ut Marcel Müller till Linköping våren 2017. Och det är därför lagkaptenen Daniel Pietta omgärdas med utlåningsrykten. Men till skillnad från kedjekamraterna går alltså Dragan Umicevic kontrakt ut efter nuvarande säsong.

Dragan Umicevic träffade SSK:s assisterande tränare Nichlas Falk och Andreas Appelgren, som ingår i SSK:s så kallade sportgrupp i en sportchefsliknande roll på konsultbasis, i somras.

Det var ett bra snack och enligt Dragan Umicevic själv skulle Appelgren ”ringa igen efter jul”, vilket rimligtvis borde vara nu, i januari.

”Det vore kul att komma hem”

Dragan Umicevic har tidigare bott i Stockholm men har köpt en tomt i Nykvarn, väst om Södertälje, då det passar bättre och familjen har sina flesta vänner och bekanta i Södertäljeområdet.

Familjen Umicevic flyttar förmodligen in i sitt nya hus i Nykvarn i vår.

Frågan är bara när Dragan Umicevic flyttar hem på heltid.

Redan i vår, inför nästa säsong eller om ett par år?

Och när har SSK råd med en spelare som bevisligen producerar i DEL fortfarande?

– Vi får se, mitt kontrakt med Krefeld går ut efter säsongen, det är väl lite svårt att styra själv vad som händer. Vi får se vad som dyker upp, min tanke är väl att spela några år till, sen vet jag inte var. Jag är öppen för allting. Det vore kul att komma hem och spela nån gång, men det är svårt att säga om det blir nästa säsong eller senare, om det fortfarande är möjligt då, har Dragan tidigare sagt till Hockeypuls.se.

– Jag gillar ju SSK, det är min klubb. Det skulle vara kul att avsluta karriären där.

Familjen har två små barn att ta hänsyn till. Barnen är tysktalande, vilket gör att familjen kan tänka sig att stanna i något tysktalande land ett eller ett par år till.

– De går på dagis, pratar tyska. Så därför kan vi nog tänka oss att vara kvar utomlands i något år till, i något tysktalande land. För barnens skull, inte börja om igen för deras del, säger Dragan i samma intervju.

Kommentarer

Spelarkollen

Spelarkollen: Poängkungen Adam Hansen – kan det bli en återkomst i SSK?

Huddinge ska gå upp i hockeyallsvenskan – och kanske det kan bli Adam Hansens revansch om inte annat.

UppdragSport.se

Publicerat

, den

Adam Hansen. Foto: David Nilsson Hamne
Adam Hansen. Foto: David Nilsson Hamne

Moderklubben är SSK. Favoritlaget är SSK. Klubben han brinner för är SSK. Och han har inte representerat någon annan klubb än SSK, utöver fyra matcher på lån till Skövde säsongen 2014/2015 – fram tills inför årets säsong.

Då fick inte backen Adam Hansen fortsatt förtroende av SSK, eller tränaren Mats Waltin, och lämnade klubben. 

Det blev en liten ”omstart” i hockeyettan med Huddinge och där har Adam Hansen haft en synnerligen lyckad säsong.

På 29 matcher i den östra hockeyettanserien blev det 10+23, totalt 33 poäng – bäst av alla spelare i laget och och bäst av alla spelare i serien. Och det från backplats.

I Allettan Södra, där Huddinge toppar serien efter sju matcher, har poängproduktionen visserligen mattats av men Hansen står noterad för 1+4 och är alltjämt en viktig pjäs i ett övrigt SSK-kryddat lag.

I laget finns en rad gamla SSK:are: Björn Jonason, Martin Backholm, Eric Backman, Marcus Lissäng, Erik Ullman, Patrik Kallmert, samt Henrik Nyberg som är på lån till Huddinge från SSK.

En som verkligen har trampat igång är Patrik Kallmert som har 7+4, totalt 11 poäng, på de inledande sju matcherna. Totalt har det även blivit tre hattrick av Patrik Kallmert under säsongen.

Frågan är om Adam Hansen, som är frekvent besökare vid SSK:s matcher i Scaniarinken, kan vara aktuell för SSK inför nästa säsong.

Finns det ett intresse från SSK:s sida?

Även om det finns intresse från SSK:s sida att testa publikfavoriten igen kan det vara så att Adam Hansen är besviken efter att ha fått lämna. Men det faktum att han besöker Scaniarinken borde innebära att så inte är fallet.

Uppdragsport.se har hört sig för med spelare i Huddinge och där är inställningen tydlig:

Man ska gå upp i hockeyallsvenskan med Huddinge – och kanske det kan bli Adam Hansens revansch.

Kommentarer
Fortsätt läsa

Spelarkollen

Tidigare SSK-målvaktens oväntade succé i anrika klubben

Den förre SSK-målvakten går ”bakvägen” uppåt i seriesystemet, och laget har hittills haft en osannolikt bra säsong.

UppdragSport.se

Publicerat

, den

Christoffer Ulvestav i Kiruna.
Christoffer Ulvestav i Kiruna.

Minns ni Christoffer Ulvestav? Inte? Det är okej.

Den numera 22-årige målvakten kom till SSK:s J18-lag inför säsongen 2011/2012 och gjorde sin sista juniorsäsong i klubben 2014/2015. Då blev det 22 matcher efter att ha delat på målvaktssysslan med Emil Tuomela som sedan dess lagt ner hockeyn.

Ulvestav spelade i ett SSK J20 som då bestod av spelare som dåvarande superlöftet Andreas Maier, Karl Olofsson (sedermera a-lagsspelare som var med och tog upp SSK från hockeyettan), Nik Simsic (sedermera a-landslagsman för Slovenien), Lukas Haudum (i dag stjärna i Pantern, men även målskytt för Malmö i SHL och framtida löfte), Patrik Kallmert, Adam Hansen, Måns Lindbäck (i dag i a-laget), Lukas Klarström (i dag i a-laget) med flera…

Ulvestav var visserligen ombytt i a-lagssammanhang i SSK men som förstaårssenior flyttade 95:an vidare till Lindlöven i hockeyettan. Där blev det sju matcher och 92,4% första säsongen och 12 matcher och 89,8% andra säsongen.

Och inför säsongen 2017/2018 gick flytten till anrika gruvlaget Kiruna AIF – i division 2.

– Det var tränaren som ringde mig och förklarade upplägget och det lät intressant, har Ulvestav själv berättat tidigare.

Säsongen 1973/74 gjorde Kiruna AIF sin enda sejour i Sveriges högsta serie. Lagets stomme bestod av SSK-bekantingar som Jan Aspvik, Jan-Erik Dantoft, och inte minst en junior vid namn Hans Särkijärvi. Men 1987 slog man ihop klubbarna IFK Kiruna och Kiruna AIF till det som blev Kiruna IF.

Det innebar att seniorverksamheten i Kiruna AIF lades ner.

Men inför säsongen 2015/2017 återuppstod den igen – då i division 3.

Kiruna AIF säsongen 1972/1973.

Kiruna AIF säsongen 1972/1973.

Och i Kiruna har det blivit succé av sällan skådat slag för Christoffer Ulvestav och laget.

Utan överdrift.

Av grundseriens 14 matcher vann Kiruna samtliga under hösten och vintern, samtidigt som man gjorde 160 mål framåt och släppte in blott 12 bakåt. Det innebär en målskillnad på +148. Man slutade etta i tabellen med 42 inspelade poäng – att jämföra med tvåan i serien som ”bara” hade 26. Lägg därtill en förkrossande power play-effektivitet på 50% och en boxplay-procent på 94,3.

I poängligan var det enbart Kiruna-spelare på de sju första platserna.

Och i målligan hittar vi då alltså Christoffer Ulvestav med fina 96,92% och en GAA (Goal Against Average) på 0.56. Att jämföra med tvåan som hade en GAA på 3.35.

Flytten till Kiruna får anses vara väldigt lyckad för Christoffer Ulvestav.

Stockholmaren packade väskan och flyttade 1 255 kilometer norrut för spel i en lägre division och en stad han inte hade så mycket koll på förhand.

– Jag vet att det finns en gruva och att det blir bra kallt på vintern, annars inte så mycket. Om laget vet jag att det är en anrik förening och att det är Salmings moderklubb, sa Ulvestav till klubbens hemsida när han anslöt inför säsongen.

Nu väntar spel i alltvåan, och sedan förmodat kval till starka hockeyettan norra. Och därifrån är steget till hockeyallsvenskan alltid möjligt. Kiruna AIF inledde alltvåan på lördagen genom att slå Överkalix med 8-1 på hemmaplan inför 518 åskådare. Man vann skotten med 52-20 och Christoffer Ulvestav noterades för en räddningsprocent på 95.

Kommentarer
Fortsätt läsa

SSK på Twitter

Mest läst

Nyheter

SSK:s prestigevärvning – vill plocka hem landslagsspelare

UPPDATERAD ARTIKEL. SSK plockar hem en en spännande back med framtiden för sig, enligt mycket goda uppgifter till Uppdragsport.se. Men enligt agenten är det inte på gång.

Andreas Häggström

, den

Axel Andersson.
Axel Andersson.

Den 13 december 2017 matchade SSK fem juniorer i a-lagets laguppställning, och under säsongen var totalt nio juniorer uppe och kände på a-lagsspel. Vissa av dem på regelbunden basis

Ja, den gångna säsongen var något av ett genombrott på juniorsidan, och dörren mellan J20 och a-laget öppnades på allvar för första gången sedan Johan Strömwalls tid som huvudtränare i SSK.

SSK:s rykte har förbättrats och dragningskraften har garanterat blivit starkare sedan man anställde Ulf Lundberg, före detta tränare för det svenska U17-landslaget, som ny huvudtränare.

Och det kan i allra högsta grad ha bidragit till ett spännande nyförvärv.

Enligt goda uppgifter till Uppdragsport.se ska SSK ha gjort klart med den svenske U18-landslagsbacken tillika Järnakillen Axel Andersson, 18, från Djurgården, och som lämnade SSK inför säsongen 2016/2017.

Huruvida det gäller J20-laget eller a-laget framkommer inte men förmodligen lär Axel Andersson synas i a-laget.

Succésäsong som slutade med guldmedalj

Den 18-årige backen noterades för 31 poäng, 6+25, på 42 matcher i grundserien i J20 SuperElit den gångna säsongen och gjorde över tio landskamper för det svenska U18-landslaget som i skrivande stund befinner sig på läger och förbereder sig för VM-turneringen i Ryssland.

Säsongen i stort var något av en succé för Axel Andersson. Han vann brons med landslaget i Hlinka Memorial, vann SM-guld i J18-serien, samt noterades för flest assist av en back av alla backar i J20 SuperElit.

Det var även nära att Axel Andersson, som tränat en hel del med a-laget, fick göra debut för Djurgården i SHL.

– Det känns som att blir det några skador måste jag vara redo, sa Axel Andersson till Hockeysverige.se i oktober.

Assistkung

Axel Andersson tog sina första skär på hockeyskolan i Gnesta, fick sin skolning i Järnas dåvarande och talangspäckade lag och fortsatte sedan i SSK.

18-åringen är en erkänt duktig framspelare från sin backplats.

– Jag antar att det bottnar i att jag ser spelet och kanske inte alltid är så självisk. Om du ser på tiden i Järna så gjorde jag mycket poäng i powerplay. Då var det ofta jag som skulle fejka skott för att sedan passa fram till Emil (Bemström) så han gjorde mål, har han sagt i en tidigare intervju med Hockeysverige.se.

Axel Andersson är även aktuell inför sommarens NHL-draft. Han rankas på plats 98 av Future Considerations och är 22:a bland de europeiska utespelarna enligt NHL Central Scouting.

UPPDATERAT 17/4:

Spelarens agent, Micke Rosell, förnekar att Axel Andersson skulle vara på gång till SSK.

– Jag kan med bestämdhet neka till att det stämmer, säger han.

Det är ”helt felaktigt”, menar Rosell.

– Axel tillhör DIF och ska sommarträna med DIF för att försöka ta plats hos dem, säger han.

Enligt Uppdragsport.se:s uppgifter kommer dock Axel Andersson att hamna i SSK så småningom.

Fortsättning följer.

Spelarkollen

Spelarkollen: Poängkungen Adam Hansen – kan det bli en återkomst i SSK?

Huddinge ska gå upp i hockeyallsvenskan – och kanske det kan bli Adam Hansens revansch om inte annat.

UppdragSport.se

Publicerat

, den

Adam Hansen. Foto: David Nilsson Hamne
Adam Hansen. Foto: David Nilsson Hamne

Moderklubben är SSK. Favoritlaget är SSK. Klubben han brinner för är SSK. Och han har inte representerat någon annan klubb än SSK, utöver fyra matcher på lån till Skövde säsongen 2014/2015 – fram tills inför årets säsong.

Då fick inte backen Adam Hansen fortsatt förtroende av SSK, eller tränaren Mats Waltin, och lämnade klubben. 

Det blev en liten ”omstart” i hockeyettan med Huddinge och där har Adam Hansen haft en synnerligen lyckad säsong.

På 29 matcher i den östra hockeyettanserien blev det 10+23, totalt 33 poäng – bäst av alla spelare i laget och och bäst av alla spelare i serien. Och det från backplats.

I Allettan Södra, där Huddinge toppar serien efter sju matcher, har poängproduktionen visserligen mattats av men Hansen står noterad för 1+4 och är alltjämt en viktig pjäs i ett övrigt SSK-kryddat lag.

I laget finns en rad gamla SSK:are: Björn Jonason, Martin Backholm, Eric Backman, Marcus Lissäng, Erik Ullman, Patrik Kallmert, samt Henrik Nyberg som är på lån till Huddinge från SSK.

En som verkligen har trampat igång är Patrik Kallmert som har 7+4, totalt 11 poäng, på de inledande sju matcherna. Totalt har det även blivit tre hattrick av Patrik Kallmert under säsongen.

Frågan är om Adam Hansen, som är frekvent besökare vid SSK:s matcher i Scaniarinken, kan vara aktuell för SSK inför nästa säsong.

Finns det ett intresse från SSK:s sida?

Även om det finns intresse från SSK:s sida att testa publikfavoriten igen kan det vara så att Adam Hansen är besviken efter att ha fått lämna. Men det faktum att han besöker Scaniarinken borde innebära att så inte är fallet.

Uppdragsport.se har hört sig för med spelare i Huddinge och där är inställningen tydlig:

Man ska gå upp i hockeyallsvenskan med Huddinge – och kanske det kan bli Adam Hansens revansch.

Kommentarer
Fortsätt läsa

Spelarkollen

Tidigare SSK-målvaktens oväntade succé i anrika klubben

Den förre SSK-målvakten går ”bakvägen” uppåt i seriesystemet, och laget har hittills haft en osannolikt bra säsong.

UppdragSport.se

Publicerat

, den

Christoffer Ulvestav i Kiruna.
Christoffer Ulvestav i Kiruna.

Minns ni Christoffer Ulvestav? Inte? Det är okej.

Den numera 22-årige målvakten kom till SSK:s J18-lag inför säsongen 2011/2012 och gjorde sin sista juniorsäsong i klubben 2014/2015. Då blev det 22 matcher efter att ha delat på målvaktssysslan med Emil Tuomela som sedan dess lagt ner hockeyn.

Ulvestav spelade i ett SSK J20 som då bestod av spelare som dåvarande superlöftet Andreas Maier, Karl Olofsson (sedermera a-lagsspelare som var med och tog upp SSK från hockeyettan), Nik Simsic (sedermera a-landslagsman för Slovenien), Lukas Haudum (i dag stjärna i Pantern, men även målskytt för Malmö i SHL och framtida löfte), Patrik Kallmert, Adam Hansen, Måns Lindbäck (i dag i a-laget), Lukas Klarström (i dag i a-laget) med flera…

Ulvestav var visserligen ombytt i a-lagssammanhang i SSK men som förstaårssenior flyttade 95:an vidare till Lindlöven i hockeyettan. Där blev det sju matcher och 92,4% första säsongen och 12 matcher och 89,8% andra säsongen.

Och inför säsongen 2017/2018 gick flytten till anrika gruvlaget Kiruna AIF – i division 2.

– Det var tränaren som ringde mig och förklarade upplägget och det lät intressant, har Ulvestav själv berättat tidigare.

Säsongen 1973/74 gjorde Kiruna AIF sin enda sejour i Sveriges högsta serie. Lagets stomme bestod av SSK-bekantingar som Jan Aspvik, Jan-Erik Dantoft, och inte minst en junior vid namn Hans Särkijärvi. Men 1987 slog man ihop klubbarna IFK Kiruna och Kiruna AIF till det som blev Kiruna IF.

Det innebar att seniorverksamheten i Kiruna AIF lades ner.

Men inför säsongen 2015/2017 återuppstod den igen – då i division 3.

Kiruna AIF säsongen 1972/1973.

Kiruna AIF säsongen 1972/1973.

Och i Kiruna har det blivit succé av sällan skådat slag för Christoffer Ulvestav och laget.

Utan överdrift.

Av grundseriens 14 matcher vann Kiruna samtliga under hösten och vintern, samtidigt som man gjorde 160 mål framåt och släppte in blott 12 bakåt. Det innebär en målskillnad på +148. Man slutade etta i tabellen med 42 inspelade poäng – att jämföra med tvåan i serien som ”bara” hade 26. Lägg därtill en förkrossande power play-effektivitet på 50% och en boxplay-procent på 94,3.

I poängligan var det enbart Kiruna-spelare på de sju första platserna.

Och i målligan hittar vi då alltså Christoffer Ulvestav med fina 96,92% och en GAA (Goal Against Average) på 0.56. Att jämföra med tvåan som hade en GAA på 3.35.

Flytten till Kiruna får anses vara väldigt lyckad för Christoffer Ulvestav.

Stockholmaren packade väskan och flyttade 1 255 kilometer norrut för spel i en lägre division och en stad han inte hade så mycket koll på förhand.

– Jag vet att det finns en gruva och att det blir bra kallt på vintern, annars inte så mycket. Om laget vet jag att det är en anrik förening och att det är Salmings moderklubb, sa Ulvestav till klubbens hemsida när han anslöt inför säsongen.

Nu väntar spel i alltvåan, och sedan förmodat kval till starka hockeyettan norra. Och därifrån är steget till hockeyallsvenskan alltid möjligt. Kiruna AIF inledde alltvåan på lördagen genom att slå Överkalix med 8-1 på hemmaplan inför 518 åskådare. Man vann skotten med 52-20 och Christoffer Ulvestav noterades för en räddningsprocent på 95.

Kommentarer
Fortsätt läsa

Mest läst