Connect with us
Ulf Hammarlund.
Ulf Hammarlund.

Ulf Hammarlund

De mörka åren i klubbens historia

“Det fanns under några år inte något som helst hopp.” UppdragSport.se:s minneskrönikör Ulf Hammarlund om de mörka åren i SSK:s historia.

Ni som tycker att SSK är ute på en ökenvandring just nu vet nog inte riktigt hur det var förr

Allsvenskan är ett finrum i jämförelse med när SSK ställdes mot lag som Roma, Östervåla och Pantern och förlorade.

Därför ska jag berätta lite historia nu.

Hockeyhistoria.

Om SSK.

Om de år SSK varit utanför elitserien, eller SHL, som ligan heter idag.

Första gången SSK åkte ur var 1978. Då hade SSK spelat 53 raka säsonger i högsta serien. Det var en kulturchock att ramla ur. Helt plötsligt fick man ta klivet tillbaka till uterinkar och bort från rubriker i de stora tidningarna, radio och tv. Till ett liv i anonymitet. Det var bara LT som troget bevakade alla matcher, och hemmasnittet låg på tusen åskådare under flera säsonger. Var inte lätt att få ordning på ekonomin då.

SSK har varit ur högsta serien i sex omgångar (1978-1980, 1981-1983, 1992-1996, 1998-2000, 2006-2007 och från 2011.

Allra värst var det 1992 till 1996. Då spelade SSK i fyra raka säsonger i den lägre serien. Och de tre första åren gick man inte ens vidare till fortsättningsserien dit de två bästa lagen i de fyra serierna gick. SSK fick harva vidare på bakgårdar och spela matcher mot Kumla, IK Tälje (ingen som var med har väl glömt 0-0-matchen när SSK sökte burskydd istället för att gå framåt), Nacka, Grums, Arvika, Österåker, Danderyd, Vallentuna, Östervåla och Haninge för att nämna några storheter. Det var ungefär på den nivå som division 1 ser ut i dag, där Gnesta och Åkers nu spelar.

Det fanns under några år inte något som helst hopp. SSK tog sig visserligen till play off från fortsättningsserien de här åren. Men det var punkt slut efter en match varje år. 1993 slog Pantern ut SSK i två raka. 1994 slog Skellefteå ut SSK med 2-1 och 1995 var det dags för Pantern att kasta ut SSK igen, 2-1 i matcher och Mats Hallin tränade Malmös reservlag. Mörkret var i det närmaste totalt.

Men inför säsongen 1995-1996 började det hända saker.

Anders Eldebrink flyttade hem igen. Mats Hallin som varit med och slagit ut SSK i play off återvände också och tog över som tränare tillsammans med Kenta Johansson.

Det blev succé. SSK vann grundserien i division 1 östra. Kom tvåa i allsvenskan, tolv poäng efter Brynäs över 18 omgångar. Men serien gjordes om, och Brynäs och SSK möttes i en ren allsvensk final om vem som skulle ta en direktplats i elitserien. SSK förlorade första matchen, tog sedan tre raka och var tillbaka i elitserien.

Med det här vill jag ha sagt att hur bedrövligt det kan se ut (som just nu) finns det alltid hopp.

SSK var borträknade, men reste sig på nio och tog sig tillbaka till högsta serien.

Det får gärna ske igen.

Snart.

10 kommentarer

10 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne Ulf Hammarlund