Connect with us

Ulf Hammarlund

Därför var Strömwalls avsked historiskt

Ulf Hammarlund, nostalgikrönikör på Uppdragsport.se, har tittat tillbaka på vilka tränare som har fått sparken från SSK. Två säsonger har två tränare fått sparken och en tredje har tagit över. Säkert något slags rekord.
Men på ett sätt är Johan Strömwall faktiskt historisk. Läs så får ni veta.

Att sparka tränare är i tid mätt ganska nytt.

När jag går igenom gamla dokument och litteratur, bland annat Calle Gidéns utmärkta tidsdokument ”De första 100 åren”, som förstås borde finnas i varje sann SSK:ares bokhylla, hittar man ingen sparkad tränare förrän 1991. Och då var jag med. Men rätta mig gärna om jag har fel.

Jag vet dock att tränare inte har fått sina kontrakt förlängda trots att de ville vara kvar. Ett sådant exempel är Dan Hobér som tränade SSK 1986-87. Det blev bara en säsong. Det starka spelarrådet ville inte ha honom kvar.

Jag vet att SSK:s då starke man Nils Andersson efteråt ångrat att han lyssnade på spelarna och att han borde ha gett Hobér en ny chans.

Men så blev det inte. Juniortränaren John Peterson fick chansen istället. Och han gjorde tre bra säsonger med SSK i elitserien. Men det är en annan historia.

Tillbaka till 1991.

Claes-Göran ”Myggan ” Wallin gjorde sin andra säsong och fick sparken 18 december. Han ersattes av Curre Lindström. Men vad hjälpte det. SSK åkte ur elitserien

Sedan dröjde det faktiskt elva år tills det var dags för nästa tränare att checka ut.

Och den här gången kom det överraskande. SSK låg sexa i elitserien och var inne i en fin trend, när Hans Särkijärvi fick sparken på nyårsafton 2002 av sportchefen Mats Hallin.

”Säcken” är en av de argaste sparkade tränare jag har pratat med. Men han tog sig ändå tid mitt i sin bitterhet och sa så här: ” Jag är fruktansvärt besviken och arg och ganska bitter också, jag vet att det hade blivit mycket bra om jag hade fått vara kvar i SSK, och jag vet att jag hade gruppen med mig”.

Hur SSK tänkte här vet jag inte än i dag. Alla inblandade har mörkat händelsen ganska bra, även om jag har tagit upp det både med ”Säcken” och Hallin långt senare.

Hallin raggade istället upp Timo Lahtinen på den spanska solkusten. Där hade han bott i tre år och var långt ifrån hockeyn. Nu var han plötsligt elittränare igen.

Jag vet inte hur smart det var egentligen. Jag håller Timo Lahtinen som en av SSK:s bästa tränare genom tiderna, men det här var en annan tid.

SSK föll från sjätte till nionde plats  i serien och missade slutspelet.

Lahtinen var kvar säsongen efter. Men 2004 var det hans tur att få kicken. Och den här gången på luciadagen. Mats Hallin skötte det hela den här gången också och passade på att samtidigt ta över som tränare. Och den här gången gav det ett positivt resultat. SSK slutade åtta i kvalserien och tog sig till semifinal efter att ha slagit ut Linköping. Men i semi var Färjestad för svårt. Det här var ändå SSK:s bästa placering sedan 1989.

Säsongen 2005-2006 började cirkusen på allvar. Och då menar jag CIRKUS.

Ulf Taavola, som var ny blev av med sitt huvudansvar 14 december. Hallin tog över med Stefan Nyman och Taavola som assisterande. 18 mars fick Hallin sparken både som sportchef och tränare. Leif Strömberg tog över och räddade kvar SSK i elitserien.

2008-2009 upprepade sig historien, fast nu blev det om möjligt ännu mer märkligt.

Leif Strömberg fick kicken den tionde december. Jim Brithén tog över. Men han fick gå 25 februari. Strömberg bet i det sura äpplet, kom tillbaka och räddade kvar SSK för att sedan lämna klubben. Ja, jösses.

Och nu var det alltså dags igen: Johan Strömwall får sluta efter drygt två säsonger. Och här har vi det historiska. Aldrig tidigare har en tränare fått lämna SSK så här tidigt under en säsong.

Vad det får för betydelse är skrivet i stjärnorna.

Men en sak är helt klar:

Fortsättning följer.

11 kommentarer

11 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne Ulf Hammarlund