Connect with us

Hi, what are you looking for?

Andreas Häggström

Därför ska du vara med på SSK:s resa tillbaka

Hockeysäsongen närmar sig. Nåja, det är fyra månader kvar. Men det finns all anledning att göra sig redo för vad som komma skall, skriver Uppdragsport.se:s skribent Andreas Häggström.

Ligger flintasteken i marinad, kära SSK-supporter?

Bra.

Det gäller att äta. Bygga upp förrådet. Lägga på sig. Förbereda sig för vad som komma skall.

Från SSK:s kansli kommer information om att SSK premiärspelar borta mot Huddinge 20 september, en match som följs upp av hemmapremiär mot “självaste” Hammarby.

Det fina i kråksången är att det är upplagt för publikfest i båda matcherna.

Min önskan är att alla ni, kära SSK-supportrar, sväljer stoltheten, gillar läget, knyter knytnäven, äter en Snickers och tar er till Huddinge den 20 september.

Vi ska nämligen invadera Huddinge.

Det är ingen dröm, det är ingen dystopi.

Det är en högst realistisk vision.

Varje försäsong fyller SSK läktare runtom i regionen oavsett motstånd.

Inför den kommande säsongen är dock läget ett annat. SSK – en av Sveriges, ja kanske världens – mest anrika hockeyföreningar spelar för första gången i landets tredjedivision. Vi ska möta seniorlag som antagligen skulle spela jämnt med vårt juniorlag och jag har full förståelse om intresset inte är på topp.

Men min andra önskan är att vi försöker att se längre fram än så. Att vi ser bortom vad som komma skall. Att vi ser en framtid där spelare som Jakob Wallin och Joakim Hedlund ”har varit med på resan” och stiger av tåget i hockeyns finrum. En resa där SSK och dess supportrar trotsar odds och logik för det är många bitar som måste falla på plats för att vi ens ska nå halvvägs till önskad destination.

Under fredagen meddelade SSK att man har värvat hem forwarden Joakim Hedlund.

Utöver att Hedlund beskrivs som “en grym kille” så är det en 25-årig ur-SSK:are som säger sig vara en ”sportklubbare” som stod i klacken som ung.

“En stor dag”, skrev brorsan Kristofer Hedlund på Twitter.

“Familjen är riktigt stolt kan jag säga”, tillade han.

Förstår ni?

Genom åren har SSK värvat den ena och andre spelaren, lönerna har adderat nollor efter nollor, och vi har förväntat oss leverans därefter.

Det sker dock högst sällan.

Precis lika sällan som vi får höra om familjer som jublar över att deras söner, bröder, syskon och kära får spela i SSK.

Det är ett perfekt äktenskap.

För första gången i modern tid kommer SSK att presentera ett lag som älskar att ha ett S på bröstet på riktigt.

Som skribent på Uppdragsport.se nås jag av rykten dagligen. Vissa skriver vi om, andra inte. Och jag vet att en rad före detta SSK-spelare just nu står på kö utanför Scaniarinken med en kölapp i handen för chansen att spela upp anrika Södertälje SK i finrummet igen.

Ta Jakob Wallin, till exempel.

En kille som lämnade SSK för Djurgårdens J20-lag inför säsongen 2013/2014.

Wallin var och är varken den första eller sista som kommer att få lämna i Södertälje när seniorkarriären tar vid.

Många är de spelare som inte har haft sin framtid i SSK, junioråren till trots.

Men Wallin är tillbaka.

”Bra sign av Södertälje, i Jakob Wallin har dem Robban Carlssons efterträdare. Sätter en guldpeng på att han spelar i SSK 15 år framöver”, skrev till exempel Wallins ex-lagkompis och förre SSK J20-backen Oskar Drugge på Twitter.

Wallin – och flera av spelarna i nuvarande trupp – kunde nog inte ana att han en dag skulle skrinna ut på Scaniarinkens is som en seniorspelare med tusentals hjärtan och pulserande drömmar på sina axlar, med uppdraget att spela upp föreningen där den hör hemma.

Men så blev det och Wallin får äran att spela inför division 1-seriernas största hemmapublik och överlägset mest rutinerade supportrar.

Om två veckor har jag semester.

Jag har bokat in en tio dagar lång resa till Polen. Jag ska ensam resa runt bland koncentrationsläger, minnesplatser och eventuellt fortsätta skriva på en bok som jag har skrivit på i tio år.

Inte så vidare soligt eller glamouröst.

Precis som division 1-ishockey, ungefär. En bortamatch mot Haninge i december. En övertidsvinst mot Arlanda Wings.

Men jag ser in i framtiden och tänker mig en drömresa till Florida. Jag måste bara spara lite först. Samla på mig. I hockey skulle motsvarigheten kunna vara en segerintervju med Jakob Wallin där han, och lagkaptenen Joakim Höglund, torkar svetten och säger till Länstidningens utsände reporter:

– Fy fan vad vi har kämpat för det här. Täckt puck i Vallentuna och svettats blod i Tierp. Men nu är vi hemma igen. Jag blev så jävla glad när Skinnars puck gick in där på slutet. Det här kunde man bara drömma om i september.

Det kallas många bäckar små.

Det är dags att lägga drömmarna i marinad, mina vänner.

SSK-fans

Kommentera här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Analys

SSK har värvat två bärande spelare från succélaget Tingsryd. Med tiden har SSK blivit en mer attraktiv klubb. Men vad är skillnaden nu mot...

Spelarkollen

Mikko Kalteva har avslutat sin karriär vid 36 års ålder.

Spelarkollen

Filip Gustavsson har inlett rookiesäsongen i NHL strålande.

Nyheter

Jonatan Harju kommer till SSK från Tingsryd med en bra säsong i ryggen. Men innan genombrottsäsongen hade 23-åringen en tuff tillvaro i Karlskoga. Men...

Facebook

Senaste nytt

SSK-siffror

Många supportrar hoppas på en comeback i SSK för Tom Wandell – medan andra menar att det vore bättre att titta på andra centeralternativ....

Intervjuer

Rasmus Kahilainen kom och drog fram som en virvelvind i Södertälje. Nu hoppas alla att 20-åringen blir kvar i SSK.

J18 & J20

Albert Sjöberg siktade på att ta en plats i a-laget. Det blev a-lagsdebut – och nu även förmodad landslagsdebut.

Analys

SSK har värvat två bärande spelare från succélaget Tingsryd. Med tiden har SSK blivit en mer attraktiv klubb. Men vad är skillnaden nu mot...

Nyheter

Ingen vila efter SSK:s respass i slutspelet.