Connect with us

Hi, what are you looking for?

Säsongstips

Allsvensk genomgång – Västerås: ”Ser ingen fara med att förlita sig på transatlanter”

Uppdragsport.se:s Mauri Hermundsson rankar och analyserar SSK:s konkurrenter den kommande säsongen. Ny analys varannan dag under hela augusti. I dag: Västerås – som tippas hamna på andra plats.
– En rimlig placering är topp tre. Eller, vi SKA ta en plats i topp tre! konstaterar Västeråssupportern GurkOlle.

Västerås i en bortamatch mot Asplöven i oktober 2012.
Västerås i en bortamatch mot Asplöven i oktober 2012.
Västerås IK.

Västerås IK.

Efter en bra säsong som på Väsertåsiskt maner slutade i kvalserien och därefter respass laddar man om i gnällbältets obehagliga dialektepicentrum – och det rejält.

Medan sportchefen Niklas Johansson glatt värvat in stjärna efter stjärna har resterande lag, supportrar och eliteprospectsouter bara kunnat se på med gapande munnar. Jeremy Williams, Giancarlo Iuorio, Tony Romano och Jonas Fransson är spelare som samtliga sportchefer i Allsvenskan mer än gärna välkomnat till sina lag.

Västerås kör med bakåtslick, blänkande kostym och solglasögon i år – frågan är bara hur man har råd. Jag har sedan länge tröttnat på billiga skämt om Leksands ekonomi – och tänker heller inte dra ett nu – men jag hoppas att man håller koll på finanserna hos de gulsvarta.

GurkOlle bloggar, twittrar och följer helhjärtat sitt kära Västerås i vått och torrt. Han tog sig tid att svara på några av Uppdragsport.se:s frågor.

Vad tycker du om er hårda satsning?

– Vi har under några säsonger fått se ett rätt stort antal transatlanter passera revy i Gulsvart. Alla har inte fyllt ut sin plats som förväntat men genomsnittligt har de presterat på en bra nivå. Rent generellt gillar jag detta. Transatlanter har ofta en härlig inställning till sin uppgift på isen oavsett om den är defensiv eller offensiv. En mix av hemvävt (svenska) med inslag av utländskt tror jag definitivt är utvecklande för alla lag. Man har mycket att lära av varandra.

– Kort sagt: Jag gillar att vi fortsätter satsningen på spelare från ”over there”.

Vad ser du för risker med att förlita nästan hela den offensiva spetsen på tre forwards från nordamerika?

– Egentligen ser jag ingen skillnad på om du tar in finnar, tjeckar, norrmän eller svenskar. Finns alltid en risk att det blir pannkaka, att spelare inte trivs, att något går fel. Garantier medföljer inte, typ. Det man vet, med transatlanter, är som jag beskrev tidigare. De har en grym arbetsmoral. Kan de inte göra mål eller passa kan de alltid gruffa och vara jobbiga. Sitter i deras hockeygener, tror jag!

– Jag ser ingen fara med att förlita sig på transatlanter!

Många tippar er som seriesegrare. Vad tror du är en rimlig placering efter 52 omgångar?

– Jag är, normalt alltid lite skeptiskt. Men till denna säsong känner jag, för första gången på länge, en ärlig känsla av att vi kan bli det stabila lag som vi eftersträvat i flera säsonger. Ett lag som ligger i toppen av tabellen.

GurkOlle menar att man har lyckats förbättra det som man saknade förra säsongen: Offensiv bredd.

– Med tränaren Jocke Fagervall har vi förstärkt de kvaliteter som Mats Waltin försökte införa. Jocke har fortsatt att utveckla den fina rörliga defensiven. Vi blev förra säsongen ett lag som gick från att leva på snabba spelvädningar till att kunna föra spelet, när så behövdes. Vi var inte längre lika lättlästa för våra konkurrenter. När det behövdes kunde vi spela väldigt strikt defensivt. Det vi saknade förra säsongen var bredd på offensiven. Vi hade aldrig mer än en formation som kunde sätta press framåt. Det räckte till i seriespelet men inte när det gällde i kvalserien.

– Med tanke på att vi behåller, i stort, alla defensiva pjäser och kompletterar med betydligt mer offensiv spets så ser det absolut riktigt lovande ut. En rimlig placering är topp tre. Eller, vi SKA ta en plats i topp tre!

Vad tycker du om SSK:s silly-season så här långt?

– Jag tror att SSK kommer göra en stabil säsong. Tycker ni har en bra täckning bakåt, målvakter, och en rätt hygglig forwardsuppsättning. Däribland notoriske poängsprutan Damien Fleury. Ser däremot lite vekt ut på backsidan. Ni har tappat väldigt många duktiga spelare men inte, i mina ögon, fyllt upp med samma kompetens. Får jag tippa så blir det förkval men sedan stopp.

UppdragSports analys

Målvakter: ++++
Jonas Franson har en tuff säsong bakom sig men är i övrigt en allsvensk klassmålvakt – trots att åldern och tiden inte längre är till hans fördel. Bakom honom finns intressanta 20-åringen Luca Boltshauser som tillbringat de två senaste säsongerna i Färjestads juniorlag.

Backar: ++++
Har i stort sett fått behålla sin backuppsättning intakt. En kontinuitet och stabilitet som bådar gott – inte minst eftersom VIK hade en av seriens främsta backsidor redan föregående säsong. Detta kryddas med Andreas Frisk från AIK. VIK stoltserar med seriens kanske bästa backsida.

Forwards: +++
NHL-spelarna Mikael Backlund och Patrik Berglund producerade många poäng. Likaså Matt Fornataro. Samtliga är borta. In kommer istället tre superintressanta nordamerikaner. Kan mycket väl bli livsfarligt, men också pannkaka. Det återstår att se. Tills dess; en stark trea.

Tabelltips:

1.
2. Västerås, 11+
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11. Karlskrona 7+
12.
13.
14.

4 kommentarer

4 kommentarer

 1. Profilbild

  Bob

  4 augusti, 2013 at 7:53 f m

  Varför står det om SSK i analysen?

  • Profilbild

   UppdragSport.se

   4 augusti, 2013 at 11:39 f m

   Bra fråga, men… Vi ställer samma fråga till samtliga som vi intervjuer för respektive lag: Hur de ser på vårt lag – på SSK.

 2. Profilbild

  GurkOlle Västerås

  4 augusti, 2013 at 10:27 e m

  Mycket bra intervju, klass:)

 3. Pingback: Södertälje SK: "Vill sticka ut hakan och säga att Trojas försvar är topp 3"

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...