Connect with us

Hi, what are you looking for?

Säsongstips

Allsvensk genomgång – Timrå: ”Sista värvningen avgör kvaliteten på laget”

Uppdragsport.se:s Mauri Hermundsson rankar och analyserar SSK:s konkurrenter den kommande säsongen. Ny analys varannan dag. I dag: Timrå, som både har degraderats och genomgått en tuff konstruktion.
– Det krävs hårt jobb för att bygga upp klubben igen, säger bloggaren och Timråfantasten Jimmy Hamrin.

Uppdragsport.se:s Mauri Hermundsson rankar och analyserar SSK:s konkurrenter den kommande säsongen. Ny analys varannan dag. I dag: Timrå, som både har degraderats och genomgått en tuff konstruktion.<br> – Det krävs hårt jobb för att bygga upp klubben igen, säger bloggaren och Timråfantasten Jimmy Hamrin.

Säsong efter säsong , med mindre och mindre resurser, samt en kraft som sakta rann ur. Frågan var inte om, utan när. Säsongen 12/13 blev Timrås sista i Elitserien, och nu tvingas man ladda om i serien man länge sett ned på med rädsla; HockeyAllsvenskan.

Omsättningen har, som alltid för degraderade lag, varit stor. Russinen har plockats ut Timråkakan, många spelare har lite generat smugit iväg med svansen mellan benen, medan ett ett par spelare visat raka ryggar och valt att stanna i det sjunkande skeppet.

Bland nyförvärven som tillkommit sticker André Hult och Johan Porsberger ut. Bakom dem finns det inget som ens är i närheten av att kunna jämföras vid något man dreglar över, om ens nyss nämnda herrar kan göra det.

Anledningen till Timrås och Kent Norbergs sköra silly season stavas givetvis inte okunskap eller otur. Som så ofta handlar det i stället om en dålig ekonomi vars skörhet tvingats till att räddas av en rekonstruktion.

Jimmy Hamrin beskriver sig själv som ”kär i Timrå IK” och bloggar om sitt lag på Sundsvalls Tidning. Han berättar varför säsongen 12/13 blev den sista i Elitserien.

– Klubben satt i en ekonomisk rävsax och det blev till att spara in på laget som kom klart sist året innan. Utifrån det gjorde man en okej grundserie med att sluta elva. Problemet var att man fick en dålig start i Kvalserien samtidigt som Örebro och Leksand vann allt mot övriga lag. Det blev stressande och man föll ihop i matcherna mot Leksand och var därefter för långt efter. Att det blev som det blev berodde på ekonomi i första hand då den gjorde att det fattades kvalitet i laget. Det är alltid riskabelt att spela Kvalserien och förr eller senare trillar man dit.

Hur mår egentligen Timrå IK?

– Ekonomiskt mår man bättre i och med rekonstruktionen. Klubben har nu nio miljoner i eget kapital. Däremot är förtroendet för klubben försämrat i och med det som hänt och det krävs hårt jobb för att bygga upp klubben igen.

Vad tycker du om er silly season?

– I bakgrunden av alla svarta rubriker har klubben förbättrat sin juniorverksamhet avsevärt de senaste åren. Att det fanns så pass många spelare av tillräckligt bra klass att lyfta upp har hjälpt lagbygget. Det lagbygget saknar är en bra offensiv och poängstark forward. I övrigt har man värvat okej. Det kunde varit bårde bättre och sämre.

Spontant får jag oerhört dåliga vibbar av Timrås målvaktssida. Hur trygg känner du dig där?

– Jag kan inte känna mig trygg förrän jag lärt känna dem på isen. Å andra sidan har jag heller inga dåliga vibbar på förhand. Meritmässigt platsar de i allsvenskans mitten.

Hur tror du det kommer gå för Timrå denna säsong?

– Den sista värvningen avgör kvaliteten på laget. De kommer dock oavsett inte tillhöra vare sig bottenstriden eller topp tre-striden, tror jag. Däremot finns chans på playoff-spel.

UppdragSports analys

Målvater: ++
Här får jag spontant dåliga vibbar. Den finska andraligan, som de två nya målvaterna båda kommer ifrån, varierar rejält i klass. Att deras statistik inte imponerar borde inte göra Timråfansen lugnare. Kan gå vägen, men mer än en två ger jag inte. Inte nu.

Backar: +++
Sportchef Kent Norberg har, trots en stram budget, fått ihop en relativt intressant backsida i vilken han kryddar många unga namn med ett par spelare som inte riktigt klarat av Elitserien. Blir intressant att följa, men någon toppklass – det är det långt ifrån.

Forwards: ++
Mer än häften av alla forwards är födda -93 eller senare, vilket säger en del om Timrås ekonomiska situation, men också en del om en juniororganisation på uppgång. Bakom, eller snarare framför dessa juniorer, finns emellertid inte mycket av klass. Per Hallin är ett av få undantag.

Tabelltips:

1)
2) Västerås, 11+
3) Djurgården, 10+
4)
5)
6) Oskarshamn, 9+
7)
8) Timrå, 7+
9)
10)
11) Karlskrona 7+
12)
13)
14) Asplöven, 6+

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...