Connect with us

Hi, what are you looking for?

Säsongstips

Allsvensk genomgång – Rögle: ”Lilja ska bära detta unga lag”

Uppdragsport.se:s Mauri Hermundsson rankar och analyserar SSK:s konkurrenter den kommande säsongen. Nya analyser under hela augusti månad. I dag: Rögle, som börjar om från början efter elitseriedebaclet i fjol.
– En rimlig målsättning är topp-7. Att sikta högre med ett helt nytt lagbygge känns orättvist, säger bloggaren och Röglesupportern Jonas Lindblad.

Juhamatti Aaltonen i Rögle i fjol.
Juhamatti Aaltonen i Rögle i fjol.

Det blev bara en säsong i Elitserien, sedan var Rögle tillbaka i HockeyAllsvenskan. Orsakerna till det korta besöket är många, men till stor del handlar det om mängder av misslyckade nyförvärv vars insatser på isen inte stod i paritet till summorna som trillade in på kontot.

Nu startar man än en gång om i HockeyAllsvenskan, och man gör det med ett ungt, fräscht lag kryddat med ett par rutinerade 70-talister.

Jonas Lindeblad driver den ansedda bloggen GronvitaSumo.se och följer Rögle på nära håll. Han är försiktigt förväntansfull på Rögle men är samtidigt något oroad för målvaktssidan.

Förstår att du gärna vill lägga det bakom dig, men måste be dig sammanfatta eran förra säsong. Vad var det egentligen som hände?

– Allt kändes bra och jag trodde stenhårt på Pelle Svenssons (sportchefen) lagbygge. Egna talanger som kändes redo kryddat med riktigt meriterade spelare. Då tänker jag på Gerber, Kukkonen, Preissing, Strbak och sedan inte minst världsartisten Juhamatti Aaltonen.

– Det som saknades är också det viktiga, man blev aldrig ett lag. Som när jag snackade med en av de kvarvarande bara någon månad efter säsongsslutet. Då sa han ”Vi är redan mer ett lag nu än vad vi var under hela förra säsongen”. Får man inte alla att dra åt samma håll så blir det skit av det.

Stjärnorna som svek lämnade tidigt skeppet, och mycket ungt och spännande har kommit in. Vad tycker du om er silly-season?

– Jag känner en försiktig förväntan. Målvakten Kevin Lindskoug tror och hoppas jag väldigt mycket på även om Maxwell känns som ettan från start.

– På backsidan kommer Andreas Lilja in och där litar många på hans rutin, den ska bära detta unga lag. Både på och utanför isen. Den nye Tim Kunes kan bli fågel eller fisk. Här nere hoppas nog de flesta på att det blir en ny Victor Bartley. Victor Berglind har jag sett en del gånger, han kommer in och ska ersätta Sondell. Det största frågetecknet är väl ändå Eric Persson som lirade i Kumla förra säsongen men som fick avsluta den i Tingsryd.

– Framåt är det en hel del spännande kort, men där flertalet måste ta steget. Framåt tror jag vädligt mycket på Daniel Zaar.

Vilket av nyförvärven tror du allra mest på?

– Av alla nyförvärv så säger jag Erik Thorell. Bara en känsla att det ska lossna rejält för honom nu.

Jag tror väldigt mycket på Rögle denna säsong och ser många för mig obehagliga likheter med laget som gick upp 11/12. Vad tycker du är en rimlig målsättning för er?

– En rimlig målsättning är topp-7. Att sikta högre med ett helt nytt lagbygge känns orättvist. Självklart hoppas man på Kvalserien.

Vad ser du för risker med lagbygget? Finns det några svagheter?

– En position som på förhand känns osäker är målvaktsposten. Både Maxwell och Lindskoug är gröna på nivån. Då ska man tänka på att för ett år sedan hette målvaktsparet Gerber/Fransson. Då var det ett av landets bästa. Nu går vi in med två som måste ta ett eller två kliv. Det är väl den mest riskabla position att chansa på men som jag sa innan, jag tror väldigt mycket på Lindskoug,

Slutligen. Vad tror du om SSK:s bygge inför säsongen, och vad tycker du känns som en rimlig placering?

– Södertälje hade världens chans i våras men vem vet, det blir kanske i år istället. Får man igång hemmaspelet igen så är man med och slåss om en topp-3-placering. Ska bli oerhört spännande.

UppdragSport.se analyserar

Målvakter: ++
Spännande alternativ, men också riskfyllt. Målvaktssidan är på förhand Rögles svagaste position.

Backar: +++
Många unga spelare som fått begränsat förtroende i SHL. Nu mer istid och ansvar. Dessutom Andreas Lilja, som är en jättevärvning. Intressant backsida, men samtidigt inget utöver det vanliga.

Forwards: ++++
Rögles starkaste lagdel, helt klart. Här finns mängder av intressanta, unga namn som sportchef Masken Carlsson lockat till Rögle. Jag är extra spänd på Daniel Zaar, Erik Thorell och Robin Sterner.

Analysen av Rögle skrevs innan Nylanders anslöt till laget.

Tabelltips:

1) Malmö, 11+
2) Västerås, 11+
3) Djurgården, 10+
4) Rögle, 9+
5)
6) Oskarshamn, 9+
7)
8) Timrå, 7+
9) Mora, 7+
10)
11) Karlskrona 7+
12)
13) Björklöven, 7+
14) Asplöven, 6+

3 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...