Connect with us

Hi, what are you looking for?

Säsongstips

Allsvensk genomgång – Oskarshamn: ”Viktigt att skilja på förväntningar och förhoppningar”

Uppdragsport.se:s Mauri Hermundsson rankar och analyserar SSK:s konkurrenter den kommande säsongen. Ny analys varannan dag. I dag: Oskarshamn – med en tunn backlinje men som är desto starkare framåt.
– Det är möjligt att vi namnmässigt är svagare än andra [defensivt]. De stora profilerna återfinns på forwardssidan i vårt fall, säger tränaren Fredrik Söderström.

IK Oskarshamn i en match mot Rögle.
IK Oskarshamn i en match mot Rögle.

Hockeyn och allsvenskans svar på mellanmjölk, det eviga mittenlaget och Smålands stora stolthet (nåja) – Oskarshamn IK – satsar rejält till denna säsong. Och man gör det med en av allsvenskans största profiler i spetsen, hockeysambassadören Fredrik Söderström.

För UppdragSport.se berättar han om lagbygget, förväntningarna som ökat på IKO – och varför han är spänd på att se SSK denna säsong.

Din kollega Roger Jönsson har värvat många intressanta namn till denna säsong, och förhoppningarna lägger sig därefter. Kan du känna att kraven på Oskarshamn skruvats upp lite för mycket?

– Vi har gått ganska bra två säsonger och har värvat många intressanta namn, en logisk konsekvens av det är ju att förhoppningarna växer. Samtidigt är det viktigt att skilja på förväntningar och förhoppningar. Förhoppningen måste ju självklart vara att detta ska bli riktigt bra, medan förväntningarna tycker jag ska ligga i stil med vad vi presterat tidigare säsonger.

– När man tittar på pengar som vi lägger på truppen tror jag att vi hamna elva i den tabellen, och man kan inte börja trolla med knäna hur som helst.

Vad tycker du känns som ett rimlig mål för er till denna säsong?

– Man måste börja med att konstatera att hockeyallsvenskan är bra, riktigt bra. Så det finns inget lag som går säkert som jag ser det.
Vi vill vara topp 7, det råder det inga tvivel om. Sen om vi hamnar sexa, fyra eller tvåa, det kan man bara drömma om. Jag är dock väldigt noga med att våra mål inte ska komma från någon stilig gubbe i slips – det ska spelarna och ledningen i laget låta få växa fram.

Om jag säger att eran backlinje känns ganska tunn, vad säger du då?

– Jag skulle säga att backsidorna är svagare än forwardssidorna generellt i hela hockeyallsvenskan, och det är möjligt att vi namnmässigt är svagare än andra. De stora profilerna återfinns på forwardssidan i vårt fall. Samtidigt är det där något jag har fått höra i två års tid, att vi har en begränsad backsida. Så det är ingeting som får mig att sova dåligt på nätterna.

Förra säsongen vann IKO alla matcherna mot SSK. Kan du lova mig och alla SSK:are att ni ger fan i att upprepa den bedriften?

– Ha ha ha! Jag lovar ingenting, men det vore högst osannolikt om det höll i sig. Förra säsongen hade jag gärna mött Södertälje var och varannan dag, det kan jag säga, men jag inte riktigt förklara varför. Södertälje var riktigt bra. Vi lyckades dock störa SSK på nåt sätt och det var väl förmodligen även den del psykologi inblandat också.

Berätta varför Oskarshamn kommer bli farliga denna säsong! Vad blir era största styrkor?

– Jag hoppas att vi ska, precis som de förra två säsongerna, kunna bli en stark grupp tillsammans. Vidare tycker jag att vi har spännande spelare som ska kunna bära Oskarshamn och leda laget. Dessutom finns en hel del hunger bland de yngre killarna som vill framåt i sina karriärer, de vill prestera och de vill vinna matcher. Det tycker jag är viktiga egenskaper.

Vad har du att säga om SSK inför denna säsong?

– Jag är faktiskt ganska spänd på SSK den här säsongen! Förra säsongen lyckades man, trots en väldigt dålig inledning, få upp en väldigt stabiltet. Men vann många hemmamatcher och hade någon gång en streak på 10 vunna matcher.
Till denna säsongen har SSK inte haft få mycket omsättning på folk och det verkar vara ganska lugnt inom klubben rent allmänt. Den kontinuiteten och stabiliteten tror jag gör Södertälje till ett garanterat topp 7-lag. Man kan nog också vara med och tampas om direktplatserna till Kvalserien.

UppdragSport analyserar:

Målvakter: ++
Har svårt att imponeras här. Oskar Sehlstedt, närmast från division 1 och med halvdan statistik i ryggsäcken är tilltänkt andremålvakt. Framför honom återfinns gamla talangen, den kortväxte Michal Zajkowski, en numera rutinerad Allsvensk målvakt. Stabil, men inget utöver det vanliga.

Backar: +++
Uppenbart klen för skador. Ett par spännande namn blandas med en del rutin. Södertström har fått ihop tveksamma backsidor tidigare, men har halvdant material att jobba med denna säsong. En svag trea.

Forwards: ++++
Tappet av Evan McGrath var givetvis stort, men sportchef Roger Jönsson har täppt igen bra, riktigt bra. Josh Soares är en klassvärvning, och bakom honom finns många spännande namn. Kvar från förra säsongen finns dessutom en stabil och god grund. Oskarshmans forwardssida är tveklöst en av seriens främsta.

Tabelltips:

1)
2) Västerås, 11+
3)
4)
5)
6) Oskarshamn, 9+
7)
8)
9)
10)
11) Karlskrona 7+
12)
13)
14)

11 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...