Connect with us

Hi, what are you looking for?

Säsongstips

Allsvensk genomgång – Mora: ”Topp sju en realistisk målsättning”

Uppdragsport.se:s Mauri Hermundsson rankar och analyserar SSK:s konkurrenter den kommande säsongen. Nya analyser under hela augusti månad. I dag: Mora, som märker av ett ökat publikintresse i hemstaden.
– Bobby Ryan och Anze Kopitar, som var här under förra säsongen, var ju riktiga publikmagneter – de fick upp tempen, säger tränaren Patric Wener.

Mora IK.
Mora IK.

Säsongen 07/08 blev den sista i Elitserien för Mora. Sedan dess har det klassiska laget från Dalarna sakta sjunkit ner i den gyttja som får lag efter lag att förlamade fastna i Allsvenskans allt tuffare konkurrens.

Förra säsongen blev ännu ett misslyckande.

Trots en rad spännande nyförvärv, en ny tränare samt besök av världsstjärnorna Anze Kopitar och Bobby Ryan nådde aldrig Mora play off.

Patric Wener är huvudtränare i Mora. För UppdragSport.se berättar han varför laget aldrig nådde den playoff-plats man suktat efter.

– Egentligen finns det aldrig några bort förklaringar. Men vi hade otroligt många sjukdomar och skador, så när det väl gällde orkade vi helt enkelt med. Det kändes som om vi aldrig fick behålla laget intakt, match efter match hände något nytt i skadeväg. Istället fick vi spela många juniorer och låna in från andra klubbar. Det var verkligen inte optimalt på det viset.

Vad tycker du om laget ni fått ihop och spelarna som tillkommit?

– Jag är nöjd med alla spelare som är kvar och alla som kommit. Nyförvärven har vi i stort sett handplockat, scoutat otroligt hårt och sedan satt oss ner och pratat genom allt väldigt noggrant. Vi har kämpat stenhårt med att försöka spetsa till laget och samtidigt stärka den kärna som finns kvar i laget.

Berätta varför du tror på Mora i år och varför ni är ett lag för topp sju.

–Det känns rent allmänt som ett mycket starkare lagbygge, karaktärerna som kommit in känns bättre än motsvarigheterna från förra året. Dessutom finns det kvar en kärna som kan bära med det spelsystem vi hade förra året, och kommer fortsätta med nu. Allting känns helt enkelt mycket tryggare. Därför tror jag vi når topp sju, som är en realistisk målsättning för Mora IK.

På målvaktssidan satsar ni mer anonymt, med en 18 åring från J20 och en 20-åring från division 1. Vad har du att säga om ditt målvaktspar?

Mantas Armalis tillhörde våran organisation redan förra säsongen. Då valde vi att låna ut honom till div. 1, där han gjorde en kanonsäsong.

Marcus Högberg är en av Sveriges bästa ur sin årskull och kommer tampas om att ta en plats i JVM. Han är riktigt bra redan nu. En stor målvakt som kommer bli en av Allsvenskan bästa målvakter redan nästa säsong, tror jag. Den killen har en framtid.

Hur är det egentligen med hockeyintresset i Mora? Känner ni ett stöd av fansen?

– Absolut! Jag tycker intresset ökar, det känns ännu hetare inför denna säsong. Bobby Ryan och Anze Kopitar, som var här under förra säsongen, var ju riktiga publikmagneter – de fick upp tempen. Den här sommaren pratas det ännu mer hockey än förra, och vi inom klubben känner av ett ökat intresse.

UppdragSport.se analyserar:

Målvakter: ++
Har potential att bli väldigt mycket mer än två plus. Men att förlita sig på en 18-åring, uppbackad av en 20-åring från div. 1, det är givetvis inte helt optimalt. Marcus Högberg är emellertid en mycket intressant målvakt, och det ska bli kul att följa hans utveckling i Allsvenskan.

Backar: ++
Sjukt kul att Mikael Wikstrand stannade, trots att han med största sannolikhet hade varit redo för Elitserien. Bakom honom ser det tunnare ut. Mora måste få ut max av samtliga backar, i synnerhet de mer rutinerade, föra att vara med och leka med topp sju-lagen.

Forwards: +++
Tunga tapp i Daniel Viksten och Tobias Ericsson. Spännande nyförvärv i Ryan Thang och framför allt Jeremy Colliton, som bör kunna fylla upp luckorna efter sina föregångare. Mora har en hyfsad forwardssida med såväl unga framtidsnamn såväl om mycket allsvensk rutin.

Tabelltips:

1)
2) Västerås, 11+
3) Djurgården, 10+
4)
5)
6) Oskarshamn, 9+
7)
8) Timrå, 7+
9) Mora, 7+
10)
11) Karlskrona 7+
12)
13)
14) Asplöven, 6+

8 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...