Connect with us

Hi, what are you looking for?

Säsongstips

Allsvensk genomgång: Djurgården: ”Joakim Eriksson kan bli otroligt viktig”

Uppdragsport.se:s Mauri Hermundsson rankar och analyserar SSK:s konkurrenter den kommande säsongen. Ny analys varannan dag. I dag: Djurgården, som har tappat en rad tunga namn och poängspelare.
– Det första som slår en är ju att vi tappat tre otroligt stora namn i Ottosson, Ölvestad, Linkan och Fimpen, allt på samma säsong, säger bloggaren och Djurgårdssupportern Johanna Lundberg.

Foto: Bildbyrån.
Foto: Bildbyrån.

Så fruktansvärt sargat, ändå så obehagligt självsäkert. Djurgården fick en rungande käftsmäll när man med en skev självbild gick in i gravt underskattade hockeyllsvenskan.

Alla minns vi hur det gick, vissa med mer glädje än andra.

Många var vi som med belåtenhet såg på när desperata Djurgården förvirrat fick glömma sin uppblåsta självbild samtidigt som man i motvind kämpade om en playoff-plats i serien.

Djurgården nådde aldrig kvalserien, och nu laddar man om inför en ny säsong.

Men man gör det utan veteranerna Kristofer Ottosson, Jimmie Ölvestad, Fredrik Bremberg och Christian Eklund. En nyttig väg att gå för Djurgården, tror jag. Den unkna doft som inte sällan äldre män bär med sig kommer att försvinna ur omklädningsrummet nästa säsong.

Fotografen Johanna Lundberg följer och bloggar om sitt kära Djurgården. Hon tror också att veteranernas avsked kan vara till fördel för Djurgården.

– Jag kan till viss del hålla med dig, jag tror lite av vårt problem kan vara att vi ibland hakar oss fast vid att det är så viktigt att alla spelare måste ha ett stort hjärta för klubben och visst kan det vara nyttigt att börja bygga ett nytt Djurgården istället. Även om jag kanske inte hade velat att alla skulle sluta exakt samma säsong.

Vad var det egentligen som hände förra säsongen?

– Oj, det finns nog otroligt många orsaker till att förra säsongen blev som den blev. Mycket tror jag dock ligger i grundinställningen, att man inte riktigt bytt ut kavajen från den storklubb vi någonstans fortfarande trodde vi var. Att vi inte i tid nog insåg att det faktiskt är rätt tufft att spela i Allsvenskan, mycket tuffare än att bara prata om det, säger Lundberg, och fortsätter:

– Jag tror även att en del av problemet var att vi satsade mer på hjärta och publikfrieri än ett fungerande och välbyggt lag. Och som någon sa ”Skulle det vara så att klubbhjärta ensamt vann matcher så skulle man lika gärna kunna värva direkt från klacken.”

– Slutsats, jag tror att det största problemet var lagbygget, Challes dubbla roller och trotjänare med för mycket tyngd på axlarna.

Vad tycker du om Djurgårdens silly season så här långt?

– Det första som slår en är ju att vi tappat tre otroligt stora namn i Ottosson, Ölvestad, Linkan och Fimpen, allt på samma säsong. Läskigt att så mycket vinnarkultur försvinner, men kanske också nyttigt. Större tapp blir nog isåfall dom yngre, Åberg, Wennberg och Gustafsson som nog egentligen hade kunnat spela elitseriehockey redan förra säsongen.

– Målvaktssituationen inför förra säsongen var lite av en chansning, men det visade sig att Chet Pickard tog precis den roll han behövde. I år är det Reideborns tur att kliva fram och det vore inte helt otroligt om han växte några storlekar den här säsongen för det är just på målvaktssidan som det kanske känns minst namnkunnigt.

– Det positiva jag ser är värvningarna av både Sam Lofqvist och Steve Saviano. Joakim Eriksson kan vara den tryggheten vi tappat i ”gubbligan” med Djurgårdsandan, hänger han fortfarande med så kan han bli otroligt viktig. Själv hoppas jag att lillbrorsan Krüger, som ska vara en större talang men sämre karaktär än storebror, har växt till sig mentalt och blommar ut i år. Så jag skulle säga att laget känns bra och spännande, men så är det väl varje försäsong?

Hur tror du att det går för Djurgården denna säsong?

– Oj! På pappret så kanske vi är ett sämre lag i år än förra året, men å andra sidan så känns många utav dom andra lagen sämre än förra året också. Magkänslan säger att vi tar oss till kvalserien via playoff. Mer än så vågar jag inte tippa.

UppdragSports analys:

Målvakter: +++
En ung chansning som kan visa sig vara allt för vågad. Jag tror dock att Challe Berglund gjort en smart och billig budgetlösning här, med två likvärdiga målvakter vars ambitioner är att komma upååt, men som nu ska tampas mot varandra om förstaspaden. Intressant!

Backar: +++
Inga jättetunga tapp inför säsongen och med två spännande nyförvärv i Sam Loufqvist och långtidsskadade Nils Andersson. Känns dock väldigt ungt och ett visst mått av bredd saknas. Timmy Pettersson blir viktig.

Forwards: ++++
Har tappat väldigt många poäng i Pontus Åberg, Kristofer Ottosson och Alexander Wennberg – bland andra. Poäng som är svåra att ersätta, men nyförvärven är intressanta. Dessutom finns det mycket unga spelare som blivit ett år äldre. Känns fräscht och spännande.

Tabelltips:

1)
2) Västerås, 11+
3) Djurgården, 10+
4)
5)
6) Oskarshamn, 9+
7)
8)
9)
10)
11) Karlskrona 7+
12)
13)
14) Asplöven, 6+

1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Södertälje SK: "Vill sticka ut hakan och säga att Trojas försvar är topp 3"

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...