Connect with us

Hi, what are you looking for?

Säsongstips

Allsvensk genomgång – Björklöven: ”Det finns en viss underskattning”

Uppdragsport.se:s Mauri Hermundsson rankar och analyserar SSK:s konkurrenter den kommande säsongen. Nya analyser under hela augusti månad. I dag: Nykomligen Björklöven – med 15 spelare kvar från det lag som spelade i division 1 i fjol.
– Men bara två-tre av dem har aldrig spelat i Allsvenskan eller Elitserien, kontrar tränaren Jens Öhman.

Björklövens Jon Palmebjörk.
Björklövens Jon Palmebjörk.

Det var länge sedan vi såg Björklöven i Hockeyallsvenskan. Säsongen 09/10, närmare bestämt. Sedan dess har man tappert kämpat vidare i den mörka mediala och intressemässiga skugga som div. 1 innebär, till följda av en allt för instabil ekonomi.

2013 var det emellertid äntligen dags igen för folkkära Björklöven att ta det efterlängtade steget upp till den svenska elithockeyn. Och ärligt talat, det är precis där man hör hemma.

Till följd av att staden ungefär är lika intressant som en genomsnittlig fotbollsmatch blir ett nyktert resultat av det en stor uppbacking från staden och fansen. Förmodligen grundlade detta den satsning som till slut förde hem Björklöven till HockeyAllsvenskan.

Jens Öhman är huvudtränare i Björklöven. För UppdragSport.se berättar han på skön norrländska om föregående år, och varför avancemanget till slut blev verklighet.

– Föreningen valde inför säsongen att göra en satsning, och många spelarna valde att stanna efter missen året innan, så visst hade vi ett väldigt bra lag som kunde utmana, det visste vi om. Truppen var dessutom bred och vi var inte tunna för skador, utan vi hade alltid fyra kedjor som kunde gnugga på rejält.

– Rent spelmässigt var det framförallt defensiven som var en viktig faktor. Vi släppte in väldigt lite mål och gav oss således chansen att vinna i stort sett varenda match.

Hur hög är hockeytempen i Umeå?

– Jag har ju varit med som spelare i Björklöven tidigare och vet vilket intresse som finns kring ishockeyn, inte bara i staden Umeå utan även bland våra fans i hela Sverige. Nu har vi dessutom spelat tre säsonger i division 1, så det har grott en jävla hunger bland fansen att få se sitt lag inom elithockeyn igen. Det märkte man inte minst förra säsongen. I takt med säsongens gång växte intresset, och när vi väl var i Kvalserien var det ju fullt hus många av matcherna.

Vad tycker du om eran silly season?

– Vi har lyckats förstärka laget på det sätt som vi tänkt oss. De karaktärer och spelartyper som vi visste var nödvändiga har värvats in och laget vi idag har känns ganska stabilt. Sedan får vi se hur långt det räcker, men det känns bra i dagsläget, det gör det.

Många tippar Börklöven sist i HockeyAllsvenskan. Varför ha de fel?

– Det är klart. Vi har 15 spelare kvar från det lag som spelade i division 1 i fjol. Men samtidigt finns det en viss underskattning av dessa killar. Bara två-tre av dem har aldrig spelat i Allsvenskan eller Elitserien, så rutinen ska inte vara ett problem. Dessutom har vi många spelare som har varit med mycket tidigare på den här nivån, vilket är viktigt för en nykomling, att ha den där rutinen. Bakom dem finns många unga spelare på väg uppåt, så det är en skön mix.

– Vad många inte tänker på och underskattar är att laget vi har till största del består av Umeå-killar. 70-80 % av våra spelare kommer från bygden och vill verkligen spela för Björklöven. Det tror jag är viktigt. Att ha spelare med hjärta som offrar sig, och inte bara kommer upp hit ett par månader medan de väntar på att få fara tillbaka när de gjort sitt jobb.

Så, hur långt tror du att detta kan bära?

– Självklart tror jag inte att vi kommer vinna varje match och leka hem kvalserieplatsen. Någon direkt målsättning har vi dock inte tagit fram än. Vi vill först sätta oss ner med laget efter ytterligare några träningsmatcher när man kan få en mer rimlig bild av det hela. Det är viktigt att satsa på något så det känns tufft, men ändå rimligt.

– Föreningen som stort har målsättningen att först och främst etablera sig på Allsvensk nivå, och därefter ta steg för steg uppåt.

UppdragSport.se analyserar:

Målvakter: +++
Daniel Wälitalo var lysande i div. 1 och får nu chansen i HockeyAllsvenskan. Ett givet val, men också mycket intressant. Framför honom finns Andrew Raycroft som spelat över 200 matcher i NHL. Konkurrensen där blev dock för tuff, och han flyttade till Italien där han spelade en säsong. Mycket meriterat nyförvärv.

Backar: ++
Här ser det klenare ut. Björklöven har behållit stommen – som i och för sig gjorde det bra i ettan – men bara kryddat med två namn. Känns på förhand ganska svagt, även om Nevalainen, Hållberg och Hellström är duktiga Allsvenska spelare. Vågat, på gränsen till naivt. Jens Öhman sade emellertid i intervjun att en ny back kan komma att värvas in. Lär behövas.

Forwards: ++
Björklöven bygger bakifrån, det är tydligt. För forwardssidan känns på förhand klenare än Tim Heeds biceps. Ser egentligen en enda stor tredjekedja, och saknaden av spets är skrikande stor. Ett plus för en bra bredd, dock.

Tabelltips:

1)
2) Västerås, 11+
3) Djurgården, 10+
4)
5)
6) Oskarshamn, 9+
7)
8) Timrå, 7+
9) Mora, 7+
10)
11) Karlskrona 7+
12)
13) Björklöven, 7+
14) Asplöven, 6+

7 kommentarer

7 kommentarer

 1. Profilbild

  Gäst

  20 augusti, 2013 at 10:12 e m

  Kollektivet är viktigare än spetskompitens ;)

 2. Profilbild

  jc penney wedding dress

  13 september, 2013 at 2:05 f m

  I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again!

 3. Profilbild

  Steffi

  7 juli, 2016 at 7:12 e m

  It depends on the breed. If they are recent additions to AKC (Dogue de bordeaux for example) you need to register the UKC dog with the AKC and then you can register them both AKC. The UKC will always accept akc transfers, regardless of the breed. You then register the pups with whichever oraotizanign both parents are regsitered with

 4. Profilbild

  http://www./

  14 november, 2016 at 10:43 f m

  A Perfect End to My Time at Life Pacific College Posted Monday, December 15, 2008 by Mike K Hey Charles,I’m glad I caught you before you left!I audited your Social Justice course in May of this year, and I want you to know I was totally blessed to have done that with you, and I’m still processing and thinking through the ideas we talked about.Thank you for being so willing to be used and challenged by God, because it really challenges me to do the same. I’ll definitely still be checking in on the blog for more inspiration.-M

 5. Profilbild

  http://www./

  25 november, 2016 at 9:30 f m

  In the complicated world we live in, it’s good to find simple solutions.

 6. Profilbild

  http://www./

  1 mars, 2017 at 11:51 f m

  Doorbijten, vasthouden, maar af en toe ook gewoon niet. Neem gewoon twee dagen dat je niets hoeft. Helemaal niets. Zelfs geen blog. Alleen ….

 7. Profilbild

  good car pranks

  20 maj, 2017 at 6:59 e m

  Las manzanas quedan riquísimas "vestidas" me ha gustado mucho el relleno de dátiles con el té.Seguro que tu madre las habrá disfrutando aunque sea de manera virtual.Mil besos Kako

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...