Connect with us

Hi, what are you looking for?

Säsongstips

Allsvensk genomgång – Asplöven: ”Truppen känns inte jättestark – det saknas spets”

Uppdragsport.se:s Mauri Hermundsson rankar och analyserar SSK:s konkurrenter den kommande säsongen. Ny analys varannan dag. I dag: Asplöven, med två SSK-förvärv, som rankas i botten.
– I dagsläget får en placering ovanför det nedre kvalstrecket ses som mer än godkänt, menar journalisten, bloggaren och Asplövenkännaren Jimmy Stålnacke.

Asplöven deppar.
Asplöven deppar.

Efter en hektisk silly season som tog fart först under juni 2012 fick sportchefen och tränaren Per Kentää till slut ihop ett lag. Målet med säsongen: Att hålla sig kvar i hockeyallsvenskan.

Det gjorde Asplöven – till deras supporters stora lycka, och nu laddar man om för en ny säsong.

Omsättningen bland spelare har varit stor, kanske för stor, och nyförvärven har mestadels varit anonyma. Men den norrländska kämparglöden som Per Kentääs rödbrusiga min så snyggt manifesterar kan mycket väl rädda Asplöven ännu en säsong.

Journalisten Jimmy Stålnacke bloggar på nsd.se och håller stenkoll på den norrländska ishockeyn. Han har en teori om varför Asplöven, de magra förutsättningarna till trots, lyckades så bra förra säsongen.

– Jag tror en rad olika faktorer spelade in. Dels kom det lös en del bra spelare från Borås samtidigt som man fick ut maximalt av killar som Per Hållberg, Alexander Deilert, Vjatjeslav Truchno, Joni Puurula och Lucas Sandström. Sen slog den nya strategin väl ut: Att klubben ska vara en språngbräda vidare i karriären och inte en ändstation där man tjänar sina sista slantar innan skridskorna åker upp på den där berömda hyllan.

– Utöver detta ska man också väga in ”mardrömsresan” upp till Haparanda, svårspelade Arena Polarica, att man fick slå ur ett gigantiskt underläge och att Per Kenttä och Urban Lahti fick gruppen att känna att de slogs mot hela världen. Så det var många bitar som föll på rätt plats… Men en gång är väl ingen gång. Eller hur är det nu man säger?

Vad tycker du om Asplövens silly season så här långt?

– När det gäller att bedöma årets silly season är jag av samma åsikt som för ett år sen, att truppen inte känns jättestark och att det saknas spets. Och spets saknas ju också än, de ska åtminstone in med ett första backpar. Så när de rekryteringarna är på plats kan man också ge ett vettigare utlåtande.

– Men som det känns nu måste man träffa rätt gällande de nya backarna samtidigt som exempelvis Simon Olsson och Roland Kaspitz kan leverera i klass med det Vjatjeslav Truchno och Lucas Sandström gjorde under den gångna säsongen.

SSK-bekantingarna Emil Lundberg och Gustav Björklund spelar i Asplöven nästa säsong. Vad tror du de kommer tillföra?

– Både stannade väl av lite i sin utveckling i fjol men de får nu ett gyllene läge att återigen sätta fart på deras karriärer. De är värvade för att tillföra offensivt och jag är övertygad att de kommer att få roller som är skräddarsydda för dem. Så det Per Kenttä egentligen har gjort är att ha tagit deras karriärer i sin hand och sen gett tillbaka dessa med orden ”varsågod, här får ni mitt förtroende. Nu är det upp till er att göra något bra av den här möjligheten”. Om de sen förvaltar förtroendet återstår att se men jag tror de kommer få en boost av att få mer speltid och spela i situationer som de trivs i.

Asplöven saknar fortfarande en drös spelare. Finns det några risker med att förlita sig på lån från Luleå?

– Det finns alltid en risk. Luleå kan exempelvis få mängder med skador och kalla tillbaka sina spelare med kort varsel. Summerar man fjolårssäsongen blev lånen från Luleå på något sätt tungan på vågen. De skapade den bredd som saknades i den egna truppen.

I år tror jag dock inte att spelarna från Luleå får samma betydelse eftersom Asplöven själv sitter med rätt många anfallare. Dock spetsas man ju till rejält om till exempel Lucas Wallmark, Daniel Mannberg och/eller Peter Cehlárik skulle sätta sig i bilen (eller på renen, reds. anm) till Haparanda.

Vad tycker du är ett rimligt krav att ha på Asplöven till denna säsong, och varför?

– Så länge man har den organisationen som man har, den ”arenan” att spela i och den skrala budgeten att leka med kan man inte ställa några högre krav, utan varje säsong man kan överleva i allsvenskan får ses som en bonus. Kan man däremot hålla ut till den nya multiarenan är färdig förändras läget och då kommer också kraven att öka. Men i dagsläget får en placering ovanför det nedre kvalstrecket ses som mer än godkänt.

UppdragSports analys:

Målvakter: +++
Joni Puurula är tilltänkt förstemålvakt. Gjorde en bra fjolårssäsong, även om hans aggressiva spelstil kunde ställa till det rejält då och då. Bakom honom hittar vi Luleålånet, den tidigare Almtuna- och J20-målvakten Joel Lassinantti, som inte imponerat tidigare i Allsvenskan.

Backar: +
Ett par nya namn har utlovats – och det är ett måste – för just nu ser det fruktansvärt klent ut. En etta, som lär få anledning att uppgraderas allt eftersom.

Forwards: ++
Simon Olsson är en bra värvning. I övrigt är känslan att man tappat mer spets än som tillkommit. Forwardssidan måste kryddas med ett par Luleå-spelare, annars riskerar poängproduktionen att bli väldigt klen.

Tabelltips:

1)
2) Västerås, 11+
3)
4)
5)
6) Oskarshamn, 9+
7)
8)
9)
10)
11) Karlskrona 7+
12)
13)
14) Asplöven, 6+

1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Södertälje SK: "Vill sticka ut hakan och säga att Trojas försvar är topp 3"

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Läs också:

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Facebook

Mest läst just nu

Senaste nytt

SSK-siffror

Efter 12 omgångar och ett längre uppehåll så återstartar HockeyAllsvenskan nu i veckan. Hur har spelet sett ut för SSK hittills och vad kan...

Andreas Häggström

Segern i Umeå blev en oväntad festinbjudan till vad som komma skall den här veckan. Faller allt på plats kan SSK slå HV71 på...

SSK-siffror

Andra och sista delen i genomgången av SSK:s trupp inför säsongen 21/22. Den här gången är det forwards och special teams som synas.

SSK-siffror

För första gången har Mikael Samuelsson satt ihop en SSK-trupp där varje spelare är signad av honom. I en artikelserie på två delar kommer...

SSK-siffror

SSK har värvat flera intressanta spelare under våren och sommaren men frågan är om inte en 17-åring från juniorlaget är den spelare som blir...