Connect with us

Han är bara 16 år och även fast han fyller 17 om en vecka är det länge sedan SSK hade en så ung keeper under en a-lagsmatch. Till råga på allt höll Filip Eriksson dessutom nollan i sin seniordebut.
– Det känns bra. Men jag fick mycket hjälp av backarna så det var lugnt, säger han diplomatiskt efter SSK:s vinst mot Arboga.

Segern innebar dock att fansen ville se en dans efter slutsignalen. ”Dansa Filip” var ramsan som skanderades högst under kvällen, dock försökte Filip låtsas att han inget hörde. Men lagkamraterna blockerade båsdörren och tvingade Filip att göra ett solonummer framför publiken.

– Haha, ja de tvingade mig, de lät mig inte gå av isen, säger Filip som gjorde fansen nöjda med en kullerbytta.

– Det var ju faktiskt kul, man har sett Idoff och de andra göra det där tidigare.

Under matchen bjöd Filip på några vassa räddningar, men överlag var det en relativt lugn match för honom. Han visade dock prov på att hålla ihop skydden bra och se oväntat lugn ut i målet med tanke på orutinen.
– Jag jobbade mycket med Janne Öhman kring det där förra säsongen, att hålla ihop grejerna, så jag har honom att tacka för det. Det jag behöver vara bättre på är att bli explosivare, hålla returerna och utvecklas i spelet med klubban. Jag känner mig lite osäker när jag går ut och stoppar pucken ibland till exempel.

Det blev totalt 18 puckar mot mål att stoppa för Filip, vilket kan jämföras med SSK:s 39. Att Filip fick göra debut i a-laget berodde på att seniormålvakterna, Sahlin och Brattenberger, var förkyld respektive skadad.

– Mitt mål för säsongen är att lira så mycket som möjligt i J20, om jag skulle få chansen i a-laget är det bara en bonus, säger Filip som ju egentligen är J18-spelare men har en av målvaktsplatserna i J20-laget. Den andra har Lukas Klarström, som också tränat med a-laget på försäsongen.

Som de flesta hockeyspelande tonåringar drömmer även Filip om NHL. Men först finns det många andra steg att ta: Göra bra ifrån sig i J20, att få a-lagskontrakt med moderklubben, bli draftad och så vidare. I vilket fall som helst verkar han ta framtiden med ro.
– Jag tänker bara spela så får jag se hur långt jag kommer nå. Orkar inte tänka på framtiden, jag tar det som det kommer. Jag satsar så högt som möjligt så får vi se hur det går.

David är främst fotograf - men också skribent - på UppdragSport.se. Arbetar till vardags som journalist inom print, radio och tv.

Kommentera artikeln här

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne Artiklar