Connect with us
Gummigrepp på sarg. Foto: David Nilsson Hamne
Gummigrepp på sarg. Foto: David Nilsson Hamne

Intervjuer

Nye backen: ”Jag drog till hockeyplan även om det var 25 minusgrader”

Fler i publiken än i barndomsbyn. Den nya backen Olov Lundqvist stortrivdes i sin första match i SSK-tröjan.
– Det här var riktigt kul! Vilken härlig hockeypublik.

Det har varit en tung säsong för Olov Lundqvist i Mora. Nu är han i Södertälje för att kicka igång sig själv och vända formkurvan. Och det har börjat på bästa sätt. Två assistpoäng och en stabil insats från hans sida i debuten.
– Det var riktigt kul där ute. Vilken härlig publik. Jag har ju spelat här tidigare och visste att det var roligt att spela här, det blir bra tryck när de drar igång, säger Olov.

Han tycker inte att hockeyn i ettan är särskilt mycket sämre än den i hockeyallsvenskan.
– Det är ingen stor skillnad faktiskt, det märker man när man kommer ner såhär som jag gjort nu.
Han fick som sagt assistpoäng både till 1-1 och 2-1. SSK vände matchen i andra och ledde med 4-1 när halva matchen återstod, sen slappnade man av. Det blev 4-4 innan SSK kunde avgöra i powerplay i tredje.

SSK:s spel under slutet av andra perioden är inget Olov tycker är signifikativt med det han upplevt sedan han kom.
– Det som är speciellt här i SSK är att det är ett hårt arbetande lag, och det gör det kul att komma hit när de tar det seriöst. Jag har ju varit i andra lag där man mest glider runt och lägger flippmackor. Det kommer bli en rolig sista halva på säsongen för mig, nu när jag får spela här.

SSK har varit på jakt efter Olov ett tag och när det löste sig med Mora så nappade han ganska omgående på att komma hit.
– Jag tror det är bra för mig istället för att vara sjunde-åttonde back i allsvenskan. Jag är hellre här och får lira samt har möjlighet att ta upp laget i vår.

Han fick bra med istid och stort förtroende av tränare Waltin redan i första matchen. Han beskriver sig själv precis så som alla andra säger, som allround. Däremot tycker han inte att fansen ska gå och hoppas att han är någon stjärna.
– De ska inte förvänta sig för mycket faktiskt, haha. Jag ska vara med och bidra med enkelt spel över hela plan.

Han är född och uppvuxen i Fällfors i Byske socken i Västerbotten. Ingen metropol direkt, om man får tro honom själv.
– Det fanns ju inte så mycket att göra. Det bodde 150 människor där bara, så man drog till hockeyplan varje dag, även om det var 25 minusgrader ute, säger Olov och förklarar att det var hans pappas förtjänst att han tog på sig skridskorna från första början.
– Jag har hört att pappa var en duktig back, haha, han lirade i division tre. Det är hur som helst tack vare honom som jag är här nu.

David är främst fotograf - men också skribent - på UppdragSport.se. Arbetar till vardags som journalist inom print, radio och tv.

Kommentera artikeln här

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mer på samma ämne Intervjuer